Peter Handzuš Správy

Na SDM viali slovenské vlajky: Zastúpenie tam malo aj mesto Poprad

Medzi mladými slovenskými katolíkmi v Poľsku sa objavilo viacero zástupcov Slovenskej republiky i popradskej radnice.

Ilustračný obrázok k článku Na SDM viali slovenské vlajky:  Zastúpenie tam malo aj mesto Poprad
Zdroj: Komunikačný tím SDM

Slávnostné privítanie pápeža Františka v Poľsku sa uskutočnilo na Bloniach v Krakove za účasti mládeže z celého sveta. Privítania sa zúčastnil aj slovenský diplomat Adrián Kromka, ktorého Popradčania poznajú aj ako poslanca popradského mestského zastupiteľstva. „Počas uvítacej slávnosti Svätého otca Františka v Krakove na Błoniach sprevádzal pápeža na jednej strane majster liturgických slávení Mons. Guido Marini a na druhej strane bol prítomný slovenský kňaz Mons. Ján Dubina, pôsobiaci vo Vatikáne ako pápežský ceremoniár," informoval Adrián Kromka.

Mesto Skawina prijalo slovenských pútnikov už v pondelok

Program Slovákov začal slávnostným otváracím ceremoniálom v mestskom parku v Skawine. Na pódiu predstavil slovenský tím program zložený z hudby, spevu a tanca. Boli to rôzne dejstvá milosrdenstva zo Svätého písma. Slováci k tomu pridali aj okamihy z dejín a Cirkvi našich severných susedov. Vystúpil i primátor Skawiny a zástupca Malopoľského vojvodstva Piotr Ćwik. Na programe nechýbali slovenskí diplomati v Krakove Ivan Škorupa a Adrián Kromka a prítomný bol aj Jozef Švagerko, primátor mesta Poprad, v ktorom sa presne pred rokom začala oficiálna príprava mladých Slovákov na SDM v Krakove.

„Generálny konzulát SR v Krakove spolupracoval na prípravách Svetových dní mládeže so slovenským organizačným tímom, mestom Skawina pod vedením primátora mesta Paweła Kołasa, ako aj hlavným prípravným výborom v Krakove a vojvodom Malopoľského vojvodstva Józefom Pilchom," povedal pre náš web Adrián Kromka.

Pondelkový program vyvrcholil svätou omšou s predsedom KBS Mons. Stanislavom Zvolenským. V utorok čakala mladých Slovákov púť do Sanktuária Božieho milosrdenstva v Krakove – Lagiewnikach a účasť na večernej otváracej svätej omši s krakovským arcibiskupom, kardinálom Stanislawom Dziwiszom. Potom sa Slováci zapojili do svetového programu s pápežom Františkom.

Slovákov navštívil prezident Kiska

Prezident SR Andrej Kiska navštívil slovenských pútnikov a organizátorov v Skawinej. S mládežou sa stretol v stredu v mestskom parku, absolvoval aj krátke neformálne stretnutie s biskupmi, centrálnym tímom a vedúcimi pracovných tímov.

Najbližšie Svetové dni mládeže budú v Paname

Pápež František v nedeľu oznámil, že najbližšie Svetové dni mládeže sa uskutočnia v roku 2019 v Paname. Povedal to na záver slávnostnej svätej omši na tzv. Poli milosrdenstva na Brzegoch v poľskom Krakove. Vypočuli si ho takmer dva milióny ľudí. So Svätým Otcom ju koncelebrovalo 50 kardinálov, 850 biskupov a 20 tisíc kňazov z celého sveta. Nechýbali hlavní predstavitelia verejného života v Poľsku. Toto podujatie predstavovalo veľké Jubileum mladých v rámci mimoriadneho Svätého roku milosrdenstva.

Pápež František prišiel na miesto po deviatej hodine. V papamobile absolvoval 8-kilometrovú púť medzi sektormi. Vítalo ho nadšení mladí ľudia z takmer 200 krajín zo všetkých kontinentov. Privítali ho mávaním zástav svojich krajín a rôznymi pokrykmi, ako napríklad Viva papa Francesco. Veľká časť mladých pútnikov strávila na tomto mieste celú noc, zapojila do modlitby, spevu a tancov. Podľa odhadov organizátorov ich bolo v sobotu na mieste okolo 1,6 milióna.

Dôkladné bezpečnostné opatrenia počas akcie

Bezpečnostný stupeň je počas SDM na vysokej štátnej úrovni. V Poľsku boli prítomné úrady a hlavy štátov vrátane prezidenta SR Andreja Kisku. Do 2. augusta prebiehajú hraničné kontroly s Poľskom.

Na bezpečnosť počas stretnutia mladých bolo v okolí Krakova nasadených 20-tisíc policajtov, vyše tisíc vojakov, medzi nimi pyrotechnici so stovkou psov špecializovaných na hľadanie výbušnín. V službe bolo viac ako 2 400 profesi­onálnych požiarnikov, 800 dôstojníkov a 1 500 členov pohraničnej stráže, viac ako 5 000 dobrovoľných hasičov.

Svetové dni mládeže vznikli v roku 1984

Pápež Ján Pavol II. zvolal na Kvetnú nedeľu rímsku mládež, aby s ním slávila Svätý rok vykúpenia. Ich nadšenie prekonalo všetky očakávania. V roku 1985 napísal pápež mladým po celom svete list a začala veľké dobrodružstvo Svetových dní mládeže. Tie sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme. Po Ríme sa SDM konali v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Čenstochovej, Denveri, Manile, Paríži, opäť v Ríme, Toronte, Kolíne nad Rýnom, Sydney, Madride a v Rio de Janeiro.

Do Krakova prišlo najviac Slovákov v histórii SDM

Väčšina z nich sa zúčastnila aj na slovenskom programe v poľskom meste Skawina. Cieľom SDM je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Majú tiež podporovať angažovanosť mladých v Cirkvi, radovať sa z viery a premýšľať o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež. Poľsko privítalo medzinárodné stretnutie mladých už po druhýkrát, v roku 1991 sa uskutočnilo v meste Čenstochová (prišlo tam 1,2 milióna mladých pútnikov z celého sveta).

Na SDM viali slovenské vlajky: Zastúpenie tam malo aj mesto Poprad
20
Galéria
Zdroj: Komunikačný tím SDM
Zdroj: Komunikačný tím SDM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM