Martin Sýkora Rôzne

Na severnom Spiši a v Pieninách pribúdajú špeciálne horské cyklotrasy

Milovníci horskej cyklistiky k dispozícii aj takzvané singletraily. V regióne sa nachádzajú za Ľubovnianskym hradom a pri obci Lechnica v okrese Kežmarok.

Ilustračný obrázok k článku Na severnom Spiši a v Pieninách pribúdajú špeciálne horské cyklotrasy
Zdroj: Dnes24.sk

Singletraily sú jednosmerné chodníky určené iba pre bicykle a povolený je len zjazd. Nachádzajú sa pod Oslím vrchom za Ľubovnianskym hradom, ale už aj v Pieninách, konkrétne v Lechnici. Nové poňatie cyklistického zážitku môžu športovci prežiť na troch trasách pod Ľubovnianskym hradom, pričom každá z nich je pomenovaná po zvieracích obyvateľoch parku a regiónu.

Vlčia stopa sa začína na hrebeni Oslieho vrchu. Podľa výkonnej riaditeľky Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš-Pieniny Eriky Šalatovej je to kľukatá technická trať prechádzajúca rôznorodým lesom, pričom reliéf lesa je zvrásnený. Má dĺžku tri kilometre s prevýšením 250 metrov a približne 110 zákrut. Jej prejdenie trvá stredne pokročilému cyklistovi približne 11 minút.

„V spodnej pasáži je vybudovaných pár skokov, ale kto chce, ten si nájde prírodné skoky aj na iných miestach na trati,“ opísala riaditeľka.

Medvedia stopa, dlhá zhruba 600 metrov, bola špeciálne stavaná pre cyklistov obľubujúcich skoky všetkých veľkostí. „Okrem technicky náročnejšieho výjazdu je dosť podobná Vlčej stope, akurát ponúka možnosť dvoch variácií zjazdu a skoky. Úplne z iného súdka je Rysia stopa dlhá okolo 500 metrov. Nachádza sa v exponovanom teréne a jej prejazd si vyžaduje svižnosť a stopercentnú pozornosť skúseného jazdca,“ dodala Šalatová.

Singletraily sa v Pieninách nachádzajú aj pri obci Lechnica. Trať je prispôsobená nielen pre skúsených nadšencov horskej cyklistiky, ale aj pre rodiny s deťmi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM