Peter Handzuš Krimi

Na Silvestra si dajte pozor

Neodborná manipulácia so zábavnou pyrotechnikou je častou príčinou požiarov.

Neodborné zaobchádzanie so zábavnou pyrotechnikou je podľa hasičov až v 50 percentách prípadov príčinou vzniku požiarov počas Silvestra a Nového roka. „V drvivej väčšine si občania neuvedomujú, že svojím nezodpovedným konaním zapríčinia požiare balkónov, bytov alebo zaparkovaných vozidiel, ale i mnoho ďalších menšieho rozsahu, ktoré si taktiež vyžadujú profesionálny zásah hasičov,“ upozornila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Silvia Jančovičová.
Z tohto dôvodu hasiči v súvislosti s používaním zábavnej pyrotechniky upozorňujú občanov, aby rešpektovali bezpečnostné odporúčania. Zábavnú pyrotechniku by si mali nakupovať iba v originálnych obaloch, pri používaní a manipulácii je potrebné vyvarovať sa konzumácii alkoholu. „Pri jej používaní dodržiavajte pokyny výrobcu a predajcu, nevykonávajte do nej neodborné zásahy, nezapaľujte ju priamo v ruke a v blízkosti tváre,“ upozornila Jančovičová.
Zábavná pyrotechnika sa nemá odpaľovať v sklenených fľašiach a nádobách. Tá, ktorá nevybuchla, sa nemá opätovne zapaľovať, naopak je nutné ju uhasiť s dostatočným množstvom vody. Pri skladovaní a manipulácii je potrebné zabrániť kontaktu s vysokou teplotou, resp. priamym ohňom. Zapálenú zábavnú pyrotechniku by ľudia nemali zhadzovať z okien a balkónov, pretože môže spôsobiť požiar aj dolu zaparkovaných vozidiel. „Pri každom zapálení zábavnej pyrotechniky vznikajú rozžeravené fragmenty, ktoré sú potenciálnymi zdrojmi požiaru. Každá obsahuje predpísané množstvo výbušnej látky a zároveň predstavuje určité nebezpečenstvo pri samotnom používaní,“ dodala k upozorneniam hovorkyňa Prezídia HaZZ.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM