Anton Hrachovský Rôzne

Na slovenských horách dosnežilo: Mierne lavínové nebezpečenstvo však stále trvá

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo. Strediska lavínovej prevencie vyhlásilo druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku Na slovenských horách dosnežilo: Mierne lavínové nebezpečenstvo však stále trvá
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa Igora Žiaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby je uvoľnenie lavíny možné pri dodatočnom zaťažení na strmých záveterných svahoch, kde je previate väčšie množstvo nového snehu.

„Je uložený veľmi nerovnomerne vo forme snehových vankúšov a doskového snehu rôznej tvrdosti, pričom najviac ho je v žľaboch, terénnych depresiách a pod sedlami. Spontánne uvoľnenie veľkých lavín sa nepredpokladá,“ uviedol Žiak.

V sobotu ráno bolo na horách zamračené, vo vyšších polohách hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od dvoch do troch stupňov Celzia, vietor oproti piatku zoslabol.

Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Od výšky 1500 metrov nad morom tvorí snehovú pokrývku starší zmrznutý sneh, ktorý je dostatočne stabilizovaný a často nosný. V nižších polohách je sneh vlhký, ojedinele s kôrou, avšak vplyvom tepla nenosný. Vo vyšších polohách sa na povrchu nachádza vrstva novšieho suchého snehu, ktorý vietor previal na záveterné miesta a vytvoril nestabilné snehové vankúše a dosky. Jeho výška sa pohybuje do 50 centimetrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM