Peter Handzuš Kultúra

Na Spiši si v tomto roku pripomínajú dve výročia tzv. poľského zálohu

Celé kultúrne kalendárium tohto roka bude na Ľubovnianskom hrade venované výročiam tzv. poľského zálohu spišských miest.

„Zálohovú listinu vystavil 8. novembra 1412 v Záhrebe uhorský kráľ Žigmund Luxemburský, zálohované územie prešlo späť pod uhorskú správu v roku 1772, slávnostné prevzatia prebiehali postupne od 5. novembra, kedy bola Uhorsku vrátená Spišská Nová Ves, až do 10. novembra 1772, kedy sa Uhorsku vrátila Stará Ľubovňa,“ vysvetľuje riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Na Spiši si tak pripomínajú 600. výročie vzniku zálohu a zároveň 240. výročie prinavrátenia spišských miest Uhorsku. Pri príležitosti oboch výročí Slovenská pošta, a.s., vydá 8. novembra historickú prvú poštovú známku s motívom hradu Ľubovňa. Okrem toho v spolupráci s Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi zrealizujú Výstavu pod názvom Šestnásť spišských miest v rokoch 1412–1876, ktorá bude mať premiéru v septembri v Spišskej Novej Vsi a nasledujúcu sezónu bude prezentovaná na hrade Ľubovňa.

„Pripravená bude aj Vedecká konferencia na tému Spišského zálohu, a to v novembri, pripravujeme aj hradný muzikál a otvorenie letnej turistickej sezóny prinesieme s divadelným predstavením Mierové stretnutie kráľov v roku 1412,“ priblížil Mikulík tohtoročný program na hrade. Na samotnom výročí by mali spolupracovať aj mestá Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves.

„Spomínaný záloh trval neuveriteľných 360 rokov, patrilo doň 16 spišských miest a dva hrady – Ľubovňa a Podolínec, ako aj viacero dedín z Ľubovnianskej provincie,“ **vysvetľuje Mikulík. Zálohové územie zostalo súčasťou Uhorska, no správu nad ním vykonávali z poverenia poľského kráľa poľskí starostovia, ktorých sídlom bol práve Ľubovniansky hrad. Dane a rôzne dávky zo zálohovaných miest a dedín boli odvádzané Poľsku. Privilégiá získavali mestá od panovníkov oboch krajín, čím získali oveľa výhodnejšie podmienky pre hospodársky rozvoj ako iné spišské mestá. **„O ich niekdajšom vývoji v súčasnosti svedčí množstvo vzácnych architektonických pamiatok. Z obdobia zálohu sú to predovšetkým spišské renesančné zvonice, ako aj Mariánske stĺpy,“ dodal Mikulík.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM