Peter Handzuš Rôzne

Na SSOŠ v Poprade prijali 100 žiakov a urobili prístavbu za 170.000 eur

Na Súkromnej strednej odbornej škole (SSOŠ) v Poprade prijali do ročníka 2011/2012 viac ako 100 žiakov, okrem toho tam bude pracovať osem nových učiteľov. Na škole vykonali aj prístavbu, ktorá stála celkom 170.000 eur a vznikli v nej štyri nové učeb

„Náš cyklus by sa mal v tomto školskom roku uzatvoriť, sme nová škola, činnosť sme začali v roku 2008, keď sme prijali prvých 100 študentov do štyroch tried v dvoch odboroch,“ priblížila riaditeľka školy Beáta Mitická. Tento rok by mali zo školy vyjsť prví maturanti v odboroch Právo a podnikanie a Informačné a digitálne technológie.

Škola bude mať teda dohromady viac ako 400 žiakov a 30 pedagogických pracovníkov, medzi ktorými sú aj učitelia špecializovaní na právnu náuku a politológiu. „Okrem nadstavby sme zakúpili aj dve nové interaktívne tabule, máme kompletné vybavenie pre jednu novú počítačovú učebňu aj s Cisco zostavou a so stolmi na vyučovanie počítačových sietí,“ doplnila Mitická. Škola okrem toho každoročne investuje okolo 70.000 eur do nových hardvérov a softvérov.

Dva študijné odbory, ktoré sa v Poprade vyučujú, sú jedinými v oblasti stredných škôl na Slovensku. V prípade Informačných a digitálnych technológií ide o spojenie učiva gymnázií v matematike a fyzike s odbornými predmetmi priemysloviek. V rámci niektorých odborných predmetov je úzka prepojenosť na Sieťový akademický program Cisco – NetAcad, kde po ukončení absolventi získavajú celosvetovo uznávané priemyselné certifikáty. Dohromady ich tak študent môže získať šesť a pokračovať vo vzdelávaní na iných vysokých školách v 160 krajinách sveta. Gestorom odboru je vedúci oddelenia počítačového inžinierstva na Technickej univerzite v Košiciach František Jakab.

„Absolvent tohto odboru získa výhodu pri ďalšom štúdiu na vysokej škole, pretože ako jediný študijný odbor na Slovensku ponúka možnosť spojeného štúdia počítačových sietí a spracovania grafiky na PC, čím sú naši študenti aj lepšie uplatniteľní v praxi,“ priblížil predseda Správnej rady Tatranskej akadémie, ktorá je správcom školy, Vladislav Mitický. Druhý odbor je zameraný na právo a podnikanie, ktorý ponúka možnosť spojenia predmetov z týchto dvoch oblastí. „Neexistuje právnik, ktorý by nemal mať znalosti aj z ekonomiky, a naopak, neexistuje ekonóm, ktorý by nemal mať znalosti aj z legislatívy,“ konštatovala Mitická. V tomto odbore je gestorom vedúci Katedry finančného práva a daňového práva na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Vladimír Babčák.

Študenti oboch odborov majú v rámci vyučovania nielen povinné predmety, ale aj voliteľné, a to od 3. ročníka. Školné na jeden ročník je 690 eur, to sa však môže znížiť v závislosti od toho, ako sa študent učí. „Pre nadaných a aktívnych študentov sú pripravené prospechové štipendiá formou zliav zo školného až do výšky 80 percent, na našej škole študujú aj žiaci zo slabších sociálnych vrstiev, ktorí dostali sociálne štipendium,“ objasnila Mitická. Žiaci majú vlastné notebooky a pracujú v internetovom informačnom systéme.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM