Peter Handzuš Iné športy

Na Štrbskom Plese bude bežkovať skupina No Name. Zasúťažiť si môžete prísť aj vy

V bežeckom areáli na Štrbskom Plese sa 15. - 16. marca 2014 uskutoční 2. časť Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach. Organizátori sa rozhodli pripraviť preteky aj pre širokú verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Na Štrbskom Plese bude bežkovať skupina No Name. Zasúťažiť si môžete prísť aj vy

Je už tradíciou, že posledné preteky Slovenského pohára sa konajú na Štrbskom Plese. Organizátori zo Športového klubu Štrba, poverení Slovenskou lyžiarskou asociáciou, pripravili druhú časť Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach s medzinárodnou účasťou.

Sneh museli na trať navážať

„Tohtoročná zimná sezóna bežeckému lyžovaniu veľmi neprospieva. Organizátori z celého Slovenska bojujú s nepriaznivým počasím a niekoľko pretekov sa, žiaľ, muselo úplne zrušiť. Sme radi, že organizátori zo Štrby dokázali udržať bežecké trate vo vhodnej kondícii a po úspešnej organizácii medzinárodného FIS Slavic Cupu, ktorý sa konal vo februári, dokážu pripraviť aj Majstrovstvá Slovenska. Do búducna sa musíme vážne zaoberať možnosťami technického zasnežovania bežeckých tratí aj na Štrbskom Plese,“ informoval Michal Malák, športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie.

„Tak ako pred Tatranským pohárom, aj teraz sme zorganizovali brigádu, na ktorej dobrovoľníci z ŠK Štrba pomáhali s nahadzovaním a zvážaním snehu na kritické úseky. Veríme, že podujatie opäť dokážeme pripraviť na čo najlepšej úrovni a že očakávaných 200 a viac pretekárov opäť prežije vydarený športový víkend,“ dodal Michal Šerfel, riaditeľ pretekov.

Majstrovstvá Slovenskej republiky sa otvoria sľubom pretekárov a rozhodcov počas slávnostného otvorenia, ktoré bude v piatok v Kultúrnom dome v Štrbe. Podujatie spestrí aj folklórna skupina Štrbianček a účasť potvrdil aj olympionik Pavol Hurajt. Samotné preteky začnú v sobotu vytrvalostnými behmi s hromadným štartom.

„Preteky budú divácky veľmi zaujímavé, pretože pretekári budú súťažiť na 2 km okruhu,“ informoval Šerfel. Atraktívnou disciplínou je aj tímový šprint voľnou technikou. V tejto disciplíne sa dvaja pretekári z jedného klubu striedajú na šprintérskom okruhu.

Preteky aj pre verejnosť

Organizátori sa tento rok rozhodli pripraviť aj verejné preteky, ktoré odštartujú v nedeľu popoludní. Pretekári budú súťažiť na trati dlhej 2 kilometre voľnou technikou. Na štart sa postavia aj členovia skupiny No Name, ktorí súťažili aj v minuloročných tímových šprintoch.

„Sme veľmi radi, že touto formou môžeme podporiť rozvoj bežeckého lyžovania na Slovensku a veríme, že sa spolu s nami na štart postaví množstvo fanúšikov športu, medzi nimi aj rekreační bežci ako sme my, ktorí si chcú zmerať svoje sily hlavne sami zo sebou,“ uviedol Igor Timko, spevák zo skupiny No Name.

Štart na verejných pretekoch je bezplatný, podmienkou je len registrácia cez internetovú stránku Športového klubu Štrba skstrba.sk alebo registrácia na mieste pretekov. Rodičia a ich najmenšie ratolesti si môžu bezplatne vyskúšať detské bežecké lyže počas celého podujatia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM