Martin Sýkora Iné športy

Na Štrbskom plese začínajú Majstrovstvá Slovenska v behu na lyžiach

Organizátori očakávajú viac ako 250 pretekárov vo všetkých vekových kategóriách z celého Slovenska a z okolitých klubov z Čiech, Maďarska a Poľska.

Ilustračný obrázok k článku Na Štrbskom plese začínajú Majstrovstvá Slovenska v behu na lyžiach
Zdroj: ŠK Štrba

Športový klub Štrba z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie – Bežeckého úseku v spolupráci s obcou Štrba a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry organizujú druhú časť Majstrovstiev Slovenskej republiky v behu na lyžiach s medzinárodnou účasťou.

Na štart aj neregistrovaní

Preteky sa uskutočnia 25. a 26. marca 2017 v športovom areáli na Štrbskom Plese. Preteky sú vhodné aj pre neregistrovaných pretekárov, ktorí sa môžu zapojiť do súťaženia, ak sa prihlásia do 22. marca.

Svoju účasť už ohlásilo slovenské bežecké reprezentačné družstvo a záujem o preteky prejavili aj biatlonistky zo svetového pohára Terézia Poliaková, Paulína a Ivona Fialkové.

Zdroj: TASR

Trojdňové podujatie

Podujatie začne už v piatok 24. marca o 18:00 v Kultúrnom dome v Štrbe slávnostným otvorením. Účastníkom sa prihovoria hostia, slovenskí reprezentanti, rozhodcovia a pretekári zložia sľub.

V sobotu 25. marca je na programe šprint klasickou technikou. Súťažiť sa bude na 1,4 km a 1,6 km okruhu, na ktorom pretekali aj bežci na lyžiach počas Svetovej zimnej Univerziády v roku 2015. V nedeľu 26. marca pretekári vyštartujú hromadným spôsobom na dlhé trate voľnou technikou. Pre hlavnú mužskú kategóriu sú pripravené preteky na 30 kilometrov voľnou technikou a ženy pobežia 15 kilometrov.

Zdroj: ŠK Štrba

Trate pre verejnosť uzavreté

Organizátori dúfajú, že snehové podmienky budú dostatočné, aby sa mohlo súťažiť na dlhších okruhoch vo Furkotskej doline. V nedeľu súťažia aj veteráni v ôsmich kategóriách od 30 ročných pretekárov na 10 km trati a 60 roční pretekári a ženy si zasúťažia na 5 kilometrovej tra­ti.

„Počas pretekov a oficiálnych tréningov bude trať pre verejnosť uzavretá a po trati sa budú môcť pohybovať bez lyží iba označení funkcionári zo zúčastnených klubov. Organizátori žiadajú ostatných lyžiarov o rešpektovanie týchto pravidiel a pozývajú všetkých športových fanúšikov do športového areálu, aby prišli povzbudiť budúcich Majstrov Slovenskej republiky,“ uvádza na svojej stránke ŠK Štrba, ktorý republikový šampionát organizuje.

Celý takmer 60-členný tím dobrovoľníkov túto sezónu pripravoval aj decembrový Tatranský pohár v behu na lyžiach i februárové Štrbské bežky, na ktorých odštartovalo viac ako 300 pretekárov. Rozhodcovia ŠK Štrba asistovali aj pri príprave Zimnej kalokagatie, ktorá sa uskutočnila 14.-15. marca 2017.

Zdroj: ŠK Štrba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM