Monika Vengrínová Rôzne

Na symbolickom cintoríne, žiaľ, pribudli ďalšie mená: Toto sú smutné osudy 10 ľudí!

Na skalách pod Ostrvou tento rok pribudlo osem tabuliek s desiatimi menami. Umiestnených je tam už spolu 342 tabuliek so 481 menami obetí. Preto sa v poslednú októbrovú sobotu Symbolický cintorín pri Popradskom plese zaplní príbuznými, priateľmi a známymi tých, ktorých život sa skončil v horách.

Ilustračný obrázok k článku Na symbolickom cintoríne, žiaľ, pribudli ďalšie mená: Toto sú smutné osudy 10 ľudí!
Zdroj: Dnes24.sk

Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou pribudlo v tomto roku osem tabuliek s desiatimi menami. „Ryszard Eustazy Patyk zahynul 16. septembra 2012 po páde pri zostupe z Gankovej štrbiny do Rumanovej dolinky, Michal Barzík neprežil 7. septembra 2013 pád na Hlinskej veži pri sólolezení, Radek Juszczyk zablúdil 29. júla 2011, príčinou jeho smrti bolo vyčerpanie v zlom počasí na pamírskej sedemtisícovke Pik Lenina,“ uviedla Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.

Ako ďalej uviedla, Miloš Turan a Marian Poliačik zahynuli 22. marca 1973 pri zostupe z Kotlového štítu, strhnutí snehovou lavínou z Lavínovej lávky do Gerlachovského kotla. Maciej Berbeka a Tomasz Kowalski zahynuli 6. marca 2013 počas zostupu z Broad Peaku v zimných podmienkach. Tomasz Kowalski na vplyvy vysokej nadmorskej výšky, vyčerpania a podchladenia, Ber­bek, podľa slov Burdovej, pravdepodobne spadol do ľadovcovej trhliny a Włodzimierz Cywiński spadol 12. októbra 2013 pri sólolezení v pilieri Tupej zrejme s vylomenou skalou.

„Igor Dúbrava precenil stav svojej rekonvalescencie po operácii slepého čreva a priskoro sa vydal do Tatier na lyžiarsku túru, na ktorej svoj organizmus oslabil natoľko, že následný zápal pľúc neprežil,“ priblížila Burdová. Ondřej Petr spolu s horským vodcom Michalom Hnidkom podnikli 23. marca 2013 výstup na Satan z Mengusovskej doliny v nie ideálnych snehových podmienkach. „Z vrchola zostupovali západnými svahmi končiara, kde odrezali snehovú lavínu. S ňou spadli do Mlynickej doliny, pričom obaja utrpeli smrteľné zranenia,“ dodala Burdová.

Pietna spomienka na obete hôr na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese sa uskutoční v sobotu 25. októbra. Štátne lesy TANAPu a Tatranská horská služba – dobrovoľný zbor naplánovali stretnutie účastníkov na Chate pri Popradskom plese o 10.30 hodine. Tradičný program na Symbolickom cintoríne bude opäť venovaný spomienke na tých, ktorí v horách zahynuli. Rozlúčka sa nezaobíde bez clivých tónov fujár a ľudových melódií kapely TOPRu zo Zakopaného a ukončí ju rímsko-katolícka svätá omša.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM