Webnoviny - Rôzne

Na Východnú ľudia prišli aj napriek zlému počasiu

Najväčší folklórny festival na Slovensku Východná, ktorý v piatok navštívilo približne 1,5-tisíc ľudí, pokračuje aj napriek dažďu vo svojom programe. Dnešná návštevnosť je podľa odhadov ešte väčšia.

Ilustračné foto SITA/Gabriel LiptákBRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – „Divákov neodradilo ani nepriaznivé počasie. Aj napriek intenzívnemu skoro štvorhodinovému dažďu návštevníci zotrvali pri všetkých troch otváracích programoch,“ povedal jeden z hlavných autorov programu František Morong.

Prvým otváracím programom bolo vystúpenie žilinského zoskupenia Zôsyp. Nasledovala Šaffova ostroha 2010 a 2011, v ktorej sa predstavili víťazi celoštátnych súťaží sólistov. Otvárací program uzatváralo vystúpenie s názvom Ďakujeme…, venované pamiatke zosnulých významných osobností Klimentovi Ondrejkovi a Jozefovi Majerčíkovi. Organizátori v programe prepojili archívne záznamy.

Zábava až do rána

Program zatiaľ pokračuje podľa plánu. Žiadne vystúpenie sa nepresunulo, pre počasie bol zrušený len Sprievod obcou zameraný na prezentáciu súborov. Počasie sa však postupne vylepšuje a organizátori dúfajú, že do Východnej príde ešte viac návštevníkov. „Dôležitú funkciu má tzv. Interaktívny stan, ten je útočiskom pred zlým počasím. Vďaka nemu sa otvorenie festivalu pre návštevníkov z blízka, ale i zďaleka zrealizovalo načas a dôstojne,“ povedal Morong.

Niektorí návštevníci prišli do Východnej až z Japonska, USA, Kostariky či Brazílie. Po skončení vystúpení na Veľkej scéne v amfiteátri sa piatkový program presunul do Interaktívneho stanu. Koncert skupiny Banda odštartoval druhú, nočnú, časť festivalu. Zábava pokračovala až do skorých ranných hodín. Dnes sa návštevníci môžu tešiť na tanečné a hudobné workshopy a detské súbory. Program folklórnych súborov s názvom Z dediny na javisko začína o 21:00. Za ním nasleduje vystúpenie SĽUK-u. Podobne ako v piatok sa zábava presunie do Interaktívneho stanu a bude trvať až do rána.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM