Peter Handzuš Kultúra

Na Zamagurské folklórne slávnosti príde Čechomor aj Drišľak

Zamagurské folklórne slávnosti sa budú v tomto roku konať po 36. raz, vystúpia na nich aj dva novovzniknuté folklórne súbory z Malej Frankovej a Osturne.

„Tento ročník sa uskutoční 25. až 27. mája v amfiteátri v Červenom Kláštore. Oproti minulému roku sa predstaví viac domácich súborov, celkom vystúpi 16 folklórnych súborov a 800 účinkujúcich,“ priblížil dramaturg podujatia Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska v Poprade.

Podujatie sa začne v piatok 25. mája o 14. hodine živou pozvánkou po zamagurských obciach, otvárací program sa uskutoční v Kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi.

„Večer bude takou bodkou vystúpenie folkrockovej skupiny Čechomor z Českej republiky v amfiteátri v Červenom Kláštore. V sobotu 26. mája začíname o 10. hodine otvorením trhu ľudových remesiel,“ priblížil program Švedlár. O 14. hodine je na programe tradičný krojovaný splav všetkých účastníkov festivalu. Nočný program bude venovaný druhému premiérovému predstaveniu profesionálneho prešovského FS PUĽS pod názvom Duša plná ľudí. Nedeľa 27. mája bude patriť najmä detským a domácim folklórnym súborom a tiež hudobnej skupine Drišľak z Vranova nad Topľou.

Zahraničnými hosťami tohtoročných Zamagurských folklórnych slávností sú FS z Litvy, Poľska, Nemecka a Českej republiky. Sprievodným podujatím bude výstava amatérskeho výtvarníka Miroslava Semančíka Rezané do dreva. Okrem neho svoju prácu v areáli amfiteátra v Červenom Kláštore predstaví ďalších 11 remeselníkov.

//„Zamagurské folklórne slávnosti dávajú priestor pre prácu a činnosť folklórnych súborov, zmobilizujú ľudí, aby vytvárali ďalšie hodnoty a zachovali takto tradície predkov. Tak sa to stalo v Osturni a v Malej Frankovej, kde len nedávno vznikol detský aj dospelý folklórny kolektív. Našli sa tam ľudia, ktorí sa tomu venujú a majú k tomu vzťah,“ //povedal na margo súčasnej situácie vo folklóre na Slovensku Švedlár. Zaradením do programu takých skupín ako Čechomor a Drišľak chcú organizátori na ZFS prilákať aj mladých ľudí a doviesť ich tak k folklóru.

Poprad24/tasr Foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM