Pavol Krupka Rôzne

Náboj Junior 2014: Súťaž v matematike a fyzike prilákala popradské školy. Ako sa im darilo?

Školy z Popradu a okolia si zmerali sily v medzinárodnej súťaži Náboj Junior, ktorá preveruje vedomosti a schopnosti žiakov z oblasti matematiky a fyziky. Minulý týždeň sa štvorčlenné tímy žiakov stretli v priestoroch usporiadateľskej školy – Gymnázia na Kukučínovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Náboj Junior 2014:  Súťaž v matematike a fyzike prilákala popradské školy. Ako sa im darilo?
Zdroj: Dnes24.sk

Súťaž Náboj Junior je určená pre žiakov druhého stupňa základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií. Počas 120 minút sa tímy snažia vyriešiť čo najviac rôznorodých úloh. V súťaži nejde o bezhlavú aplikáciu už nadobudnutých vedomostí, úlohy si vyžadujú istú dávku invencie a dôvtipu. Náročnosť úloh je volená tak, aby sa mohli zúčastniť aj študenti, ktorí so súťažami nemajú veľa skúseností, a pritom si prišli na svoje aj úspešní riešitelia matematických olympiád. Úspech väčšinou nezávisí len na schopnostiach jednotlivých členov, ale aj na efektívnej tímovej spolupráci.

Do popradskej súťaže sa prihlásilo celkovo 24 družstiev z nášho mesta, ale i z Kežmarku a z okolitých miest a obcí. Niektoré školy vyslali dva tímy žiakov, ktorí vynikajú v prírodovedných predmetoch, najmä v matematike a fyzike. Získané body sa zapisujú do troch výsledkových listín, regionálnej, celoslovenskej a medzinárodnej.

V rámci popradského kola sa najviac darilo tímu zo Základnej školy v Spišskej Sobote (28 bodov). Najlepší tím z mimopopradských škôl prišiel zo ZŠ z Lendaku – tím A (26 bodov, 2. miesto). V prvej desiatke nájdeme z Popradčanov ešte tím zo Základnej školy na Jarnej ulici (22 bodov, 6. miesto), družstvo zo ZŠ na Francisciho ulici (21 bodov, 7. miesto) a zástupcov ZŠ na Dostojevského ulici – tím B (21 bodov, 10. miesto).

Tím zo Spišskej Soboty sa svojím výsledkom dostal na 26. miesto celoslovenského poradia spomedzi celkového počtu škôl 211 a na medzinárodnej úrovni na 75. miesto (celkovo je v tomto rebríčku 389 škôl). Lendačania sa umiestnili na 41., resp. 102. mieste.

Súťaž Náboj Junior v matematike a fyzike organizujú Matematicko-fyzikálna fakulta Karlovej univerzity v Prahe, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach.

Kompletné výsledkové listiny súťaže Náboj Junior 2014 nájdete na stránke usporiadateľského gymnázia.

Foto, video: Gymnázium Kukučínova, Poprad

Zdroj: Náboj – naboj.org

Náboj Junior 2014
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM