Tlačové správy

Nadačný fond Slovanetu podporil študenta: Ten vytvoril hru pre mentálne postihnutých

Len 14-ročný študent gymnázia Ondrej Vrábel pomáha mentálne postihnutým jednotlivcom tvorbou Pinf Hier. Tie sú omnoho jednoduchšie a pomalšie ako bežné počítačové hry, navyše pomáhajú precvičovať rozoznávanie písmen a farieb či jemnú motoriku detí s mentálnym postihnutím.

Ilustračný obrázok k článku Nadačný fond Slovanetu podporil študenta: Ten vytvoril hru pre mentálne postihnutých
Zdroj: Dnes24.sk

Ondrej začal s tvorbou prvých hier ako desaťročný a dodnes ich vytvoril už štrnásť v troch rôznych jazykoch. Jeho hry sú dostupné zadarmo, ich tvorba si však vyžaduje finančné prostriedky, ktoré tento mladý talent zo Sobotišťa získava od rôznych dobrovoľných prispievateľov, medzi inými aj Nadačného fondu Slovanet.

Ako by si charakterizoval čo je to Pinf Hra? Čo to vôbec znamená Pinf?

Je to špeciálna hra vytvorená presne na mieru deťom s mentálnym postihnutím, ktorá ich učí. Má jednoduchú grafiku a ovládanie. V porovnaní s bežnými počítačovými hrami je jednoduchšia, pomalšia a menej farebná. Niektoré hry sú zamerané napríklad na precvičovanie písmen alebo farieb, niektoré zas pomáhajú precvičovať jemnú motoriku. Detí s DMO si ich prostredníctvom vedia precvičovať písanie, čítanie, počúvanie, rozoznávanie farieb, ako aj pamäť. A slovo Pinf sa nedá objasniť. Vymyslel som si to, keď som bol malý. Všetko muselo byť Pinf. Dokonca mi aj mamina dala vyrobiť takúto pečiatku. Keď sme obedovali, bola to reštaurácia Pinf. Keď som robil nejakú „podnikavú“ činnosť, robila ju firma Pinf.

Pri akej príležitosti a najmä kedy si vytvoril svoju prvú Pinf Hru?

Prvú hru v Pinf Hrách som vytvoril keď som mal asi 10 rokov. Bola to tzv. „Dáška Hra – Písmená“. V tom období ešte Pinf Hry neexistovali. Hru som vytvoril pre maminu sesternicu Dášku, ktorá trpí detskou mozgovou obrnou. Na počítači stále hrávala dookola tu istú hru a tak mi napadlo, že by som pre ňu mohol skúsiť vyrobiť nejakú novú hru. Tak vznikla moja prvá Pinf Hra. Dnes už ich mám 14 a sú dostupné v slovenčine, angličtine a češtine, dokonca už majú takmer 6 000 hraní, mám z toho obrovskú radosť. Inak Dáška je najlepší kontrolór. V hre obchod je jablko. Zamysleli by ste sa nad tým, prečo je červené a nie zelené? Dáške sa tam zelené nepáčilo – povedala mi: „Ondrejko, ale veď zelené jabĺčko je nezrelé, také tam nemôže byť!“. A bolo vyriešené… Hry musia spĺňať veľa podmienok aby vyhovovali väčšine detí.

Pomáhal ti niekto s tvorbou tvojich hier? Robil si ich úplne sám?

Hry tvorím úplne sám – veľa ľudí sa ma na to vždy pýta. Programovať som sa naučil pri ich tvorbe, nebolo to úplne jednoduché, no stálo to za to. Musel som hľadať anglické návody na internete, z ktorých som potom čerpal informácie. Podporovala ma aj mama, ktorá mi kupovala rôzne knihy o programovaní.

Ako ľudia reagujú na tvoje hry? Páčia sa im?

Na prvý pohľad hry nie sú pre zdravých ľudí pekné – majú jednoduchú grafiku, stále sa tam niečo opakuje. Môžu pôsobiť až nudne. No deťom s mentálnym postihnutím vyhovujú presne takéto hry. Pomáhajú im práve preto, že sú jednoduché. Na Google play má aplikácia dokonca 5-hviezdičkové hodnotenie od užívateľov.

A čo tvoji rovesníci zo školy? Ako reagujú oni na tvoje hry? Aké sú reakcie učiteľov?

Ich reakcie ma prekvapili. Myslel som si, že sa im hry nebudú veľmi páčiť, no naopak! Pomohli mi dokonca hry trochu rozšíriť a podporili ma. Učitelia ma tiež podporujú a to ma veľmi teší.

Prezraď ešte z čoho financuješ tvorbu svojich hier, keďže sú dostupné úplne zadarmo?

Na tvorbu mojich hier mi prispievajú obyčajní ľudia, ktorí mi posielajú peniaze, pretože sa im páči čo robím. Som vďačný za každý finančný príspevok, vždy ma veľmi poteší, aj keď mi niekto pošle len euro. Ďakujem aj Nadačnému fondu Slovanet zato, že mi prispel na moje aktivity. Veľmi sa z toho teším. A mám veľkú radosť najmä z toho, že moje hry sú dostupne zadarmo a chcem, aby to tak ostalo aj v budúcnosti. Napríklad slovenská verzia Pinf Hier je dostupná na stiahnutie zadarmo na tejto adrese.

Na čo plánuješ použiť peniaze od Nadačného fondu Slovanet?

Vďaka Nadačnému fondu Slovanet som si mohol zakúpiť veci, ktoré mi pomôžu pri učení sa nových vecí, napr. programovať v C++ alebo programovať pre Arduino. Taktiež som si mohol zakúpiť Apple Developer License, aby som mohol v App Store publikovať Pinf Hry pre iPhone a iPad.

K čomu by si potreboval ďalšie finančné prostriedky?

Každým dňom sa zvyšuje počet hraní a užívateľov. Je možné, že budem musieť kúpiť výkonnejší webhosting. Pre zabezpečenie dát by som chcel zakúpiť aj SSL certifikáty – zatiaľ mám SSL zadarmo, no tieto nie sú podporované vo všetkých zariadeniach. Do budúcnosti chcem ešte vytvoriť nové hry s obrázkami, ktoré budú mať aj licenciu – musia byť zakúpené z fotobanky.

Prezraď ešte niečo o sebe. Čo robíš, keď netvoríš Pinf Hry?

Hrám na gitaru, programujem a rád „turistikujem“ :)

A čo budúcnosť? Aké máš plány a sny? Čomu sa chceš venovať?

Momentálne mám veľa práce, na „stole“ mám jednu ďalšiu aplikáciu, ktorú v priebehu pár dní posuniem do beta testovania. Táto aplikácia pomáha špecializovane deťom s autizmom či mentálnou retardáciou. Tiež sa pracuje na ďalších prekladoch. V posledných dňoch boli zmenené systémy spúšťačov na zrýchlenie ich hodu a odľahčenie serveru – hráči Pinf Hier už preniesli celkom pekný balík dát zo serveru. Okrem toho by som chcel Pinf Hrami pomáhať čo najväčšej skupinke detí, rozšíriť hry do iných krajín, aby pomáhali aj tam. Veľmi sa teším tomu, že sa momentálne Pinf Hry používajú v denných centrách pre deti s mentálnymi postihmi, kde sa pomocou nich učia, hrajú a zabávajú. A čo sa týka vzdialenejšej budúcnosti, chcel by som študovať informačné technológie, pracovať v IT biznise, možno si založiť firmu Pinf a ďalej takto pomáhať.

A čo úspechy? Pochváľ sa nám, aké ocenenia a úspechy si dosiahol z Pinf Hrami?

Obrovskú radosť som mal tento rok z pozvania na SIGEF (Sociálne Inovácie a Globálne Etické Fórum) v Ženeve, kde som mohol prezentovať Pinf Hry. Okrem toho boli Pinf Hry ocenené „Zlatou makovicou“, čo je cena LEAF AWARD. Táto nezisková organizácia oceňuje mladých ľudí vo veku 10–16 rokov, ktorí sa stali inšpiráciou pre ostatných a vo svojom mladom veku majú potenciál stať sa iniciátormi zmien. Pinf Hry získali tiež prvé miesto v súťaži Junior internet v kategórii JuniorLEARN a cenu dekana FIIT STU, ako aj cena primátora mesta Senica. Z každej z týchto cien mám naozaj obrovskú radosť.

Naozaj krásne ocenenia. Takže by som ti rada popriala, nech sa ti z Pinf Hrami darí aj naďalej a nech získavajú podobné ceny a najmä nech pomáhajú tým, pre ktorých sú určené. Verím, že nájdeš veľa podporovateľov, ktorí ti pomôžu rozširovať tvoje hry.

Aj ja sa chcem poďakovať za podporu od Nadačného fondu Slovanet. Ďakujem.

Za Nadačný fond Slovanet sa rozprávala: Jana Skýpalová

Pre záujemcov viac info o Pinf Hrách na: https://www.pinfhry.sk/

Pinf Hry linky na inštalácie:
Spúšťač na PC (nutná inštalácia)
V prehliadači Windows 10 aplikácia

Nadačný fond Slovanet predstavuje výsledok snahy o rozšírenie filantropických aktivít telekomunikačnej spoločnosti Slovanet, ktorá už v minulosti pomáhala tým, ktorí to potrebovali. Samotný nadačný fond vznikol v marci 2015, kedy ho založila spoločnosť Slovanet v spolupráci s Nadáciou Centra pre filantropiu, ktorá v súčasnosti administruje činnosť fondu. Cieľom fondu je poskytovať pomoc individuálnym žiadateľom, komunitám a rodinám, ktoré sa z rôznych dôvodov ocitli v zložitej životnej situácii. Svoju pomoc fond poskytuje najmä v oblasti podpory zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov a v oblasti školstva, vzdelávania a vedy, kde sa zameriava na podporu talentovaných detí a mládeže v oblasti infokomunikačných technológií.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Nadačný fond Slovanetu podporil študenta: Ten vytvoril hru pre mentálne postihnu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM