Monika Vengrínová Rôzne

Nádhera na Hrebienku: Ľad sa premenil na sochy, pozrite si galériu!

Tri víkendové dni umelci z desiatich krajín sveta premieňali 46 ton ľadu na prekrásne ľadové sochy. V rámci troch tém tak na Hrebienku vytvorili skvostnú ľadovú rozprávku, ktorú videlo rekordných 28 tisíc návštevníkov. Neoficiálne majstrovstvá sveta napokon vyhrali exotickí Japonci.

Ilustračný obrázok k článku Nádhera na Hrebienku: Ľad sa premenil na sochy, pozrite si galériu!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

35 % nárast návštevnosti

Ani veterné počasie neodradilo návštevníkov Vysokých Tatier, aby navštívili ľadovú krajinu, ktorú od 31.1. do 2.2.2014 na Hrebienku v náročných podmienkach postupne vytvorila desiatka majstrov ľadového remesla. Podujatie Tatry Ice Master sa tak už po druhý krát stali neoficiálnymi majstrovstvami sveta v tesaní ľadových sôch.

„Až 35% nárast návštevnosti podujatia nás veľmi príjemne šokoval. Dali sme na špičkové obsadenie a bolo to správne rozhodnutie. Takí Japonci k nám merali síce dlhú cestu, ale oplatilo sa, keďže im porota udelila až dve prvenstvá a to v prvý aj v posledný deň podujatia a som rád, že sa nestratili v konkurencii ani naši domáci a to hneď v otvárací deň tretím miestom“, povedal Ján Mokoš, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie CR Región Vysoké Tatry.

Úspech mal aj čínsky múr a Tatranský ľadový dóm

Umelci sa popasovali s tromi súťažnými zadaniami. V piatok to boli „Medvede“, ktorých sa najlepšie zhostili tímy z Japonska, Veľkej Británie a Slovenska. Téma „Krajina odkiaľ pochádzam“ bola najlepšie zvládnutá podľa odbornej poroty tímami z Fínska, Ruska a Maďarska a najočakávanejšiu tému „Abstrakt – voľná tvorba“ ovládli Japonci, za nimi Fíni a naši susedia z Česka. Možnosť vybrať tých najlepších dostali aj samotní návštevníci. V piatok tak Japonci získali nielen body u porotcov, ale aj u verejnosti, v ďalšie dni už boli návštevníci naklonení domácim Slovákom.

Obrovský úspech vzbudil aj zo snehu vytvorený „čínsky“ múr. Návštevníkov neodradilo ani dlhé čakanie, aby sa ním mohli prejsť k ďalšej atrakcii tejto zimy Tatranskému ľadovému dómu. Ľadovú nádheru doplnili každý deň hudobné vystúpenia a v nedeľnom finále maďarský umelec Zsolt M. Tóth predviedol divákom atraktívnu ľadovú ohňovú show.

Ľadové sochy budú môcť návštevníci Vysokých Tatier obdivovať na Hrebienku až dovtedy, kým sa neroztopia.

Ľadové sochy na Hrebienku 2014
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM