Pavol Krupka Kultúra

Slávnostný piatok v TG: Poslucháči tlieskali Muchovmu kvartetu a Adamovi Marecovi

Koncert Muchovho kvarteta a gitaristu Adama Mareca v Tatranskej galérii bol skvelou bodkou piatkového slávnostného programu v TG. Mladí hudobníci nadchli všetkých prítomných hudbou Josefa Haydna a Antonína Dvořáka a v podobe gitarového kvinteta aj temperamentným Fandangom od Luigiho Boccheriniho.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostný piatok v TG: Poslucháči tlieskali Muchovmu kvartetu  a Adamovi Marecovi
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch Tatranskej galérie sa v piatok odohralo slávnostné otvorenie tohtoročných Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Typický galerijný program, to boli vernisáže výstav Modlitba dreva a Meštiansky dom v Prešovskom kraji, ktoré sú zamerané na architektonické a výtvarné bohatstvo nášho regiónu i celého Slovenska. Niekoľko hodín predtým si na pôde TG jednotlivé inštitúcie prevzali výročné ceny revue Pamiatky múzeá za rok 2013. Medzi nimi aj Podtatranské múzeum v Poprade za výstavu Kniežacia hrobka v Poprade.

Večer patril komornej hudbe v podaní mladých slovenských umelcov. Do hľadiska Elektrárne prilákail aj návštevníkov, ktorých bežne na koncertoch klasickej hudby nevidieť. Asi preto, lebo mladé Muchovo kvarteto/Mucha Quartet i ich hudobný hosť Adam Marec patria k slovenskej a európskej špičke. Kvarteto, ktoré vzniklo pred jedenástimi rokmi na pôde Konzervatória v Bratislave, sa nedávno vrátilo z Kanady, kde absolvovalo niekoľko koncertných vystúpení. Všetky boli tamojšou umeleckou kritikou prijaté s uznaním. Adam Marec, držiteľ cien z viacerých medzinárodných súťaží, doteraz koncertoval okrem Slovenska aj v Čechách, v Poľsku, v Maďarsku, v Nemecku, v Taliansku, vo Francúzsku, v Španielsku a vo Veľkej Británii. Okrem koncertovania sa venuje aj pedagogickej práci na Konzervatóriu J. L. Bellu v Banskej Bystrici a na tamojšej Akadémii umení.

Poslucháči si vypočuli skvele predvedené piate Haydnovo kvarteto D dur i Americké kvarteto od českého majstra Antonína Dvořáka. Posledná skladba (pred prídavkom) bola v našich podmienkach skôr zriedkavosťou, ale o to viac na poslucháčov zapôsobila.Ta­liansky majster klasicizmu Luigi Boccherini je u nás známy predovšetkým ako autor slávneho Menuetu zo sláčikového kvinteta E dur. Pätica hudobníkov však zahrala tretiu časť jeho Gitarového kvinteta č. 4 “Fandango”, inšpirovaného tradičnou hudbou iberského polostrova.

Časť Haydnovho kvarteta i temperamentného Boccheriniho kvinteta si môžete vypočuť aj v našom videu. Doplnili sme ho aj o zábery na aktuálne vystavované diela v Tatranskej galérii.

Články na tému Dní európskeho kultúrneho dedičstva si môžete prečítať v sekcii Kultúra.

Muchovo kvarteto a Adam Marec (gitara) v Tatranskej galérii
1
Galéria
Muchovo kvarteto a Adam Marec v Tatranskej galérii
6
Galéria
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM