Peter Handzuš Rôzne

Nadšenie pre pomoc zvieratám je väčšie ako objem potrebných financií

Samosprávy pri starostlivosti o zvieratá väčšinou spolupracujú s lokálne pôsobiacimi občianskymi združeniami a štátnymi inštitúciami.

„Spoločne podávajú pomocnú ruku hlavne túlavým a odvrhnutým zvieratám, ktoré sú daňou za ľudskú ľahostajnosť. Nadšenie pre pomoc je aj v tomto prípade stále väčšie ako objem potrebných peňazí,“ konštatoval hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Poukázal na to, že výdavky súvisiace s prevádzkou útulkov či zabezpečovaním zdravotnej starostlivosti o túlavé zvieratá nie sú nízke. „Tento druh starostlivosti je preto odrazom nielen nadšenia pre dobrovoľnícku prácu, ale aj reálnych finančných možností miest a obcí,“ povedal Kaliňák.Napríklad v okresných mestách a vo väčších obciach predstavujú náklady na odchyt túlavých zvierat či prevádzku útulkov a zvoz kadáverov tisíce eur.

Za odstránenie uhynutých zvierat nájdených na verejných priestranstvách zodpovedá podľa platnej legislatívy majiteľ zvieraťa. „Ak nie je známy, zodpovednosť sa presúva na fyzickú alebo právnickú osobu poverenú správou verejného priestranstva. Všetky tieto aktivity sú hradené prevažne z obecných rozpočtov,“ priblížil Kaliňák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM