Peter Handzuš Rôzne

Nájdete v predajni jogurt po lehote spotreby? Pokuta pre obchodníka sa môže vyšplhať až na 1 milión €

Potravinársky obchod v zmysle zákona o potravinách novelizovaného od 1. apríla 2013 dostane za predaj jedného jogurtu predávaného po lehote spotreby pokutu 1000 €. Ak sa rovnaký nedostatok zopakuje do roka, tak predajca jogurtu môže dostať pokutu do výšky až 1 milióna €.

Ilustračný obrázok k článku Nájdete v predajni jogurt po lehote spotreby? Pokuta pre obchodníka sa môže vyšplhať až na 1 milión €
Zdroj: TASR

„Za jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti je minimálna pokuta 1000 €. Ak sa do roka v tej istej sieti nájde ešte jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti, tak dosiahne pokuta výšku 1 až 5 miliónov €. Za dva jogurty ako keby sme niekoho zavraždili,“ uviedol na tlačovej konferencii na 17. ročníku konferencie o obchode a marketingu Slovak Retail Summit 2013 prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR Pavol Konštiak.

„Nechcem to bagatelizovať, ale takáto pokuta je diskriminujúca. Pre porovnanie, v zákone o zdravotných poisťovniach zanedbanie zdravotnej starostlivosti s následkom smrti pacienta sa sankcionuje sumou 3300 € u fyzickej osoby a 10.000 € u právnickej osoby. Obchod za dva jogurty zaplatí minimálne 1 milión €,“ poznamenal.

Informoval zároveň, že v minulom roku boli orgánmi štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR za nedostatky pri predaji potravín udelené pokuty v celkovej hodnote 1,3 milióna €. „Priemerná pokuta dosiahla 638 €. Najvyššia pokuta dosiahla 30 000 €. Od 1. apríla 2013 pokuta môže byť za dva jogurty vo výške 1 milión €,“ dodal prezident ZOCR SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM