Monika Vengrínová Šport

Najlepší slovenský cyklotrialista Ján Kočiš: Každý má svoje hviezdy, ku ktorým chce dosiahnuť

Hviezda cyklotrialu a úspešný športovec hrdiaci sa titulom majstra sveta, Popradčan Ján Kočiš po rokoch tvrdej driny opisuje cestu k titulu cez prekážky až ku hviezdam. Svoj život športovca rekapituluje už vo svojich 25 rokoch. Tým to ale nekončí, chce stúpať stále vyššie.

Ilustračný obrázok k článku Najlepší slovenský cyklotrialista Ján Kočiš: Každý má svoje hviezdy, ku ktorým chce dosiahnuť
Zdroj: Dnes24.sk

Dokumentu Cez prekážky ku hviezdam, ktorý Ján Kočiš robí v spolupráci s kameramanom Dušanom Jurošíkom, predchádzali športové edity, ktoré spolu natočili. Pracujú na ňom už rok a na jeseň tohto roka by mal uzrieť svetlo sveta. „V tomto dokumente nejde o to, že sa považujem za hviezdu. Ľudia si to s tým, vďaka názvu často spájajú, ale je to práve naopak. Každý človek má tie svoje hviezdy, ku ktorým by chcel dosiahnuť. V tomto videu chceme ukázať moju cestu k titulu majstra sveta i iným úspechom. Ide v ňom predovšetkým o dosahovanie toho cieľa samotného,“ vysvetlila titulok dokumentu jeho hlavná hviezda.

Točí sa v Poprade i v Tatrách

Cieľom dokumentu je nielen spropagovať Janka ako jazdca, ale i naše mesto, región i celé Slovensko a najmä cyklotrial ako taký. „U nás je tento šport menej známy, čo ma trošku mrzí. V iných krajinách, ako napríklad v Španielsku, či vo Francúzsku je naozaj trendom, avšak u nás ho dostať do televízie je takmer nemožné,“ posťažoval si mladý športovec. Dokument by mal byť dlhý približne pätnásť minút, aby bol akčný a nezačal diváka nudiť.

Jeho gro bude tvoriť jazda, Janko sa však dostane i k slovu a porozpráva, ako, kedy a prečo začal s trialom, pričom sa o ňom dozvedia nové veci i tí, ktorí ho poznajú. Slovo dostanú i jeho rodičia, či niektoré známe osobnosti. Natáča sa najmä v Poprade a v Tatrách, ale i na viacerých miestach na Slovensku, ako napríklad v Terchovej, či v Pieninách, všade tam, kde si to Janko spája so svojimi tréningami alebo súťažami. „Napríklad Pieniny sa mi spájajú s mojimi stredoškolskými časmi, keď som chodil na umeleckú školu a na toto miesto sme chodievali maľovať. Už vtedy som si povedal, že na tie skaly sa raz vrátim aj s bicyklom. A tak aj bolo,“ usmieva sa a dodáva, že kvôli dokumentu i prekonal svoj odpor k turistike a šliapaniu do kopcov a s kameramanom natočil pár pekných záberov i z Predného Soliska.

Pomaly sa dostáva do formy

Chýbať nebudú ani zábery z pretekov, či Jankových vystúpení, v rámci ktorých dvíha divákom adrenalín, keď na bicykli preskakuje niekoľko ležiacich tiel dobrovoľníkov. Tešiť sa zrejme môžeme i na záznam zo svetového pohára v Krakowe, ktorý sa bude konať koncom mája a kde by chcel skončiť v prvej desiatke. Ešte predtým ho však čaká exhibičný pretek v Nemecku, kam je pozvaný už tretíkrát a kde sa stretne s veľkými hviezdami cyklotrialu.

Top formu však očakáva až v lete, nakoľko jeho zimná príprava bola bez bicykla. Kým niektorí jeho kolegovia z iných krajín trénovali celú zimu, Janko prišiel do kontaktu s bicyklom minimálne. K dispozícii mal síce telocvičňu základnej školy, avšak len cez víkendy a v obmedzenom čase. Počas zimy tak trénoval najmä v posilňovni a na ľade, kde hráva hokej s popradskými hokejistkami. „Som za to dievčatám a trénerom vďačný, bola to pre mňa veľká pomoc. Do toho trialového kolotoča som sa však vrátil až na kempe v Chorvátsku, kde som bol s chalanmi, ktorí so mnou v Poprade trénujú, konkrétne Michal Ivan a Šimon Tapušík, ktorí sú nielen dobrí jazdci, ale i kamaráti, takže to bolo skvelých sedem dní. No a teraz už naplno trénujem a postupne sa dostávam do formy. Ten vrchol príde tak uprostred leta, ale to mi vyhovuje, pretože na konci leta – v auguste, septembri budú tie najväčšie preteky,“ prezradil Ján.

Vrcholový šport i dokončovanie diplomovky

V tých má ambíciu dostať sa čo najvyššie. Takže kým minulý rok skončil na majstrovstvách sveta deviaty, tento rok chce byť v prvej päťke. „Chcem urobiť čo najlepší výsledok, aby som neustále napredoval. Chcem ísť stále hore, hore, hore, pokiaľ to bude telo dovoľovať,“ skonštatoval Janko, ktorý aktuálne v týchto dňoch odovzdáva diplomovú prácu na vysokej škole, kde študuje telovýchovu a trénerstvo, nakoľko o niekoľko rokov, keď skončí s profesionálnym športom, sa chce venovať mládeži, trénovať ju a skrze ňu prežívať ďalšie úspechy.

Okrem príprav na štátnice sa Janko neustále venuje tréningom a aktuálne i hľadaniu sponzorov na dokončenie dokumentu. „Tak ako na všetko, aj na toto sú potrebné financie. Treba natankovať auto, potrebujeme jesť, niekde prespať. Všetko ide do peňazí. Aj moje bicykle sú strašne drahé, byť športovcom v dnešnej dobe je veľmi nákladné a zo strany štátu je podpora veľmi slabá. Preto zháňame partnerov, ktorých potom vo videu odprezentujeme. Akúkoľvek podporu veľmi srdečne uvítame. A týmto sa už teraz chcem poďakovať dobrosrdečným ľuďom, ktorí nám môžu pomôcť a najmä všetkým tým, ktorí na dokumente už pracujú a podieľajú sa na ňom, či už hudbou, technikou a pod.“.

Popradčania, ešte pred spustením dokumentu, ktorí by tvorcovia radi dostali i do televízie, môžu majstra sveta v cyklotriale vidieť už 21.júna na leteckých dňoch. No a ak si zabehnete do Bratislavy, tak tam sa Janko predstaví pred dvadsať tisícovým publikom, a to na pozvanie známeho dowhillera Filipa Polca.

Majster sveta v cyklotriale v dokumente: Takto to vyzerá počas natáčania
9
Galéria
Trailer k dokumentu o majstrovi sveta v cyklotriale Jánovi Kočišovi
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM