Peter Handzuš Iné športy

Najlepší slovenský lyžiar je Adam Žampa. Stal sa víťazom prestížnej ankety

Slovenský reprezentant v alpskom lyžovaní Adam Žampa sa stal víťazom ankety Lyžiar roka 2013/2014. Meno víťaza a aj najlepšiu desiatku lyžiarov vyhlásili predstavitelia Slovenskej lyžiarskej asociácie v Grand Hoteli Bellevue v Hornom Smokovci.

Ilustračný obrázok k článku Najlepší slovenský lyžiar je Adam Žampa. Stal sa víťazom prestížnej ankety
Zdroj: TASR

V tradičnej ankete triumfoval 23-ročný Adam Žampa, ktorý má za sebou úspešnú sezónu. Na svojej prvej olympiáde v ruskom Soči obsadil v superkombinácii piatu priečku a v slalome šiestu. V sezóne 2013/2014 triumfoval v slalome na majstrovstvách Slovenska v Jasnej a vo svojej silnej disciplíne obsadil na univerziáde v talianskom Trentine druhé miesto.

Víťaz ankety prevzal ocenenie z rúk prezidentky SLA Janky Gantnerovej. „Samozrejme, že toto ocenenie ma veľmi teší, pretože je to najprestížnejšia lyžiarska anketa na Slovensku. Som veľmi rád, že sa mi to prvýkrát v živote podarilo vyhrať, keďže na Slovensku máme veľa dobrých lyžiarov, napríklad Veroniku Velez-Zuzulovú či Petru Vlhovú,“ uviedol po slávnostnom ocenení Adam Žampa, ktorému k víťazstvu pogratuloval aj Martin Bajčičák.

Slovenský bežec na lyžiach zaznamenal svoj vrcholný výsledok sezóny počas ZOH v Soči v disciplíne 50 km voľnou technikou s hromadným štartom, v ktorej obsadil 14. miesto. „Som rád, že som sa v ankete dostal do prvej desiatky. Ak tam už v budúcnosti nebudem, tak to bude náznak, že moja výkonnosť nebola dostatočná. Vrchol sezóny som zaznamenal na olympiáde v Soči. Hoci to neboli moje vrcholné preteky, vzhľadom k veku a konkurencii som s týmto výsledkom spokojný.

Odborné úseky Slovenskej lyžiarskej asociácie navrhli 19 kandidátov, z ktorých vybrali 10 laureátov. Na vyhlásení ocenili za celoživotný prínos slovenskému lyžovaniu Alžbetu Havrančíkovú a Juraja Sinaya. V záverečnom príhovore prezidentka SLA Janka Gantnerová vyzdvihla výsledky slovenských lyžiarov. „Každý jeden úspech, ktorý zaznamenáme do kníh medzinárodných lyžiarskych výsledkov, stojí za zmienku. Veľmi ma teší, že máme športovcov, ktorí dosiahli úspechy nielen v rámci Slovenska, ale aj v celosvetovom meradle. Sme jedna veľká lyžiarska rodina a je jedno, či naši športovci majú na nohách lyže, snoubord alebo bežky,“ uviedla Gantnerová.

Desiatka najlepších sa v abecednom poradí:

Martin Bajčičák
Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou
Ján Koristek
Jakub Krako s navádzačom Martinom Motykom
Klaudia Medlová
Andrej Segeč
Zuzana Stromková
Natália Šlepecká
Petra Vlhová
Adam Žampa – absolútny víťaz

Víťazom ankety Lyžiar roka Adam Žampa
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM