Peter Handzuš Rôzne

Najmladší lavínový pes vo výcviku má len deväť týždňov

Na Popradskom plese vo Vysokých Tatrách sa počas tohto týždňa školia psovodi a ich psy na medzinárodnom kynologickom seminári.

Účelom seminára je nácvik vyhľadávania zasypaných osôb lavínou a vyhľadávanie stratených ľudí v horskom teréne. Zúčastňujú sa na ňom psovodi Horskej záchrannej služby (HZS), Policajného zboru SR a zahraniční psovodi z Poľska a Českej republiky.

** „Tu v okolí Popradského plesa a na chate Popradské pleso sa konajú skúšky odbornej spôsobilosti psovodov, skúšky hliadok za účelom získania výkonnostného stupňa,“ **priblížil kynológ školiaceho strediska HZS Ján Žiška. V Tatrách je v súčasnosti 31 psov HZS a šesť psov PZ SR. **„Celkom je tu 37 psov a personál, ktorý nám pomohol zabezpečiť toto školenie, celkom je tu cca 65 ľudí,“ **doplnil Žiška.

Školenie je určené pre všetky vekové kategórie psov, najmladší vo výcviku má len deväť týždňov a volá sa Rony. „U psovoda je veľmi dôležité nadviazať kontakt so psíkom, máme tu dosť veľa mladých psíkov,“ vysvetľuje Žiška. Prvé kroky sú pre budúci vývoj lavínového psa podľa neho veľmi dôležité, učí sa základnej poslušnosti, návyku na ľudí a pod. „Pri výcviku máme podľa skúšobného poriadku psíkov, ktorí získavajú stupne výkonnosti, sú od A do CV, A je najnižší stupeň, následne prejde psík do stupňa B, ten môže získať najskôr v 24 mesiacoch a tento ho už oprávňuje na ostrú lavínovú akciu,“ upozornil Žiška.

Horskí záchranári používajú na lavínovú záchranu predovšetkým nemeckého ovčiaka, ktorý je platný pri akciách asi do 11. roku života. „Nielen fyzická konštitúcia toho plemena, ktorá ho predurčuje na pohyb v ťažkom teréne, ale rozhodujúca je aj vycvičiteľnosť, ktorá je rýchlejšia ako pri iných plemenách a tak isto aj jeho povahové vlastnosti,“ zdôvodnil Žiška. Školenie v Tatrách sa začína vždy prípravou pracovísk, vykopaním jám, čo je podľa neho dosť náročné. **„Máme tu 37 psíkov, na každom pracovisku je ich približne šesť, pracovisko musí mať minimálne štyri záhraby, ktoré sú v hĺbke dva až tri metre, záleží od snehových podmienok a stupňa vycvičenosti,“ **vysvetľuje Žiška. Počas seminára sa konajú aj rôzne prednášky. Vo večerných hodinách bude zorganizovaná aj cvičná lavínová akcia, kde bude vyhlásený pád lavíny a zasypaní ľudia.

Počas celého týždňa majú cvičiaci sa psovodi problémy s počasím, na Popradskom plese i v celých Tatrách fúka silný vietor, ktorý prácu komplikuje.** „Sú to reálne podmienky, v ktorých pracujeme a aj na tieto podmienky musia byť psy pripravení,“** konštatoval Žiška. Momentálne je na prácu v teréne spôsobilých 20 psov, z toho najviac, až 10, je ich vo Vysokých Tatrách.

Text + Foto: TASR

pes_lavina
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM