Monika Vengrínová Rôzne

Najskôr kalamita, teraz hrozba náhleho topenia snehu: Takto sa Poprad rozhodol reagovať!

Aj v Poprade sa v posledných dňoch oteplilo. Mesto sa už preto v súčasnosti pripravuje na prípadné topenie snehu z polí, ktoré by mohlo zdvihnúť hladinu vôd na území mesta.

Ilustračný obrázok k článku Najskôr kalamita, teraz hrozba náhleho topenia snehu: Takto sa Poprad rozhodol reagovať!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

„Jedna záležitosť bola snehová kalamita, ale sneh, ktorý napadol, sa pomaly topí, tak sa musíme pripraviť na to, aby boli vyčistené vpusty na rizikových miestach. Aby sa nám potom nestalo, že voda zatopí pivnice a pod. a aby bola priepustnosť vody dobrá,“ uviedol primátor mesta Poprad Jozef Švagerko.

Správa mestských komunikácií v Poprade preto v pravidelných intervaloch kontroluje jednotlivé kanalizačné vpusty a čistí ich tak, aby v prípade náhleho oteplenia topiaci sa sneh mal kam odtekať. „Ide predovšetkým o lokality, ktoré sú v blízkosti väčších polí a plôch, prípadne tam, kde je rovina naklonená a sneh má tendenciu stekať smerom k obydliam,“ doplnil hovorca mesta Poprad Marián Galajda s tým, že ide predovšetkým o sídliská Juh a mestskú časť Poprad – Veľká.

V súvislosti s prípravou na možné náhle topenie sa snehu samospráva skontrolovala aj funkčnosť čerpadiel, ktoré má mesto k dispozícii pre prípad, že by došlo k zatopeniu pivničných priestorov obyvateľov mesta. „Rovnako sme preskúšali aj funkčnosť protipovodňovej hrádze, ktorá má 100 metrov. Je to mobilná hrádza, ktorá bola naposledy použitá pred niekoľkými rokmi pri zimnom štadióne, keď sa dvíhala hladina rieky Poprad,“ uzavrel Galajda.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM