Peter Handzuš Rôzne

Najskôr počítali kamzíkov v teréne, teraz v kancelárii

Slovenskí ochranári počítali v stredu v Tatrách kamzíky. Hlavným cieľom akcie, ktorá sa uskutočnila aj napriek zhoršenej viditeľnosti, bolo zistiť tohtoročný prírastok kamzíčat.

** „Výsledky budú známe o niekoľko dní, keď sa zosumarizujú údaje od všetkých účastníkov sčítania,“** priblížil Maroš Stano z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia. Na sčítaní sa zúčastnili pracovníci z odbornej organizácie MŽP – Štátnej ochrany prírody SR, Správy Tatranského národného parku spoločne s kolegami zo Štátnych lesov TANAP-u a poľského Tatranského národného parku.

Ostatné sčítanie kamzičej populácie sa uskutočnilo na jeseň minulého roka. Vtedy sa napočítalo v celých Tatrách 929 kamzíkov. „Populácia kamzíka na území Tatier má za posledné roky stúpajúci trend hlavne zásluhou profesionálnej strážnej služby v oboch národných parkoch,“ dodal Stano. Dôsledkom toho je podľa jeho slov aj paralýza pytliactva, ktoré bolo hlavnou príčinou poklesu stavu kamzíkov v 90. rokoch, a to hlavne na území Západných Tatier.

Poprad24/tasr Foto: Ján Slivenský

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM