Monika Vengrínová Šport

Najväčšie cyklistické preteky v strednej Európe aj Jarná klasika: Tatry zaplavia húfy cyklistov

Už po deviaty krát sa profesionálni i amatérski cyklisti stretnú pod tatranskými štítmi v rámci otvorených majstrovstiev strednej Európy – Tatry tour. Avšak ešte pred týmto najväčším cyklistickým podujatím v strednej Európe sa milovníci bicyklov môžu tešiť na Jarnú klasiku.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie cyklistické preteky v strednej Európe aj Jarná klasika: Tatry zaplavia húfy cyklistov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Obe tieto podujatia vznikli na rozvoj a podporu cestovného ruchu formou cyklistiky. Trate oboch pretekov sú umeleckým dielom. Každá trať musí mať nejakú harmóniu, aby vyústila do športového majstrovstva. Prejsť traťou okolo Tatier je aj pre profesionálov zážitkom,“ uviedol organizátor pretekov František Pitko.

Jarná klasika má špičkovú lukratívnu trať so štartom v Starom Smokovcom a s cieľom na Hrebienku. Organizátori očakávajú top cyklistickú účasť, nakoľko ide o druhé najväčšie preteky v strednej Európe. Štartuje sa v sobotu 30.mája o 11.00 spred Grandhotela v Starom Smokovci a to v šiestich kategóriách, vrátane ženskej.

Tatry tour sa uskutoční 25.júla. Štartovať sa bude z Kúpeľov Nový Smokovec, kde bude pripravený i kultúrny program. Trať bude viesť nielen cez naše Tatry, ale i cez územie našich severných susedov. Očakávané sú okrem tímov zo Slovenska, i tímy z Poľska a z Maďarska.

„Toto podujatie sa od iných profesionálnych pretekov líši tým, že sú to otvorené preteky. To znamená, že máme päť vekových kategórií, čiže pretekárov zaradíme podľa veku, nie podľa licencie alebo príslušnosti ku klubu. U nás sa tak na štarte stretávajú elitné kategórie s amatérmi, čiže je tu široká škála účastníkov,“ vysvetlil organizátor a dodal, že na tieto preteky chodia profesionálni cyklisti zrelaxovať po ťažkých pretekoch alebo sa na nejaké pripraviť.

Vo vidogalérii si môžete pozrieť, ako to vyzeralo na pretekoch Tatry Tour v roku 2011.

Tatry Tour 2011
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM