Rôzne

Najviac úplatkárov je z radov policajtov, lekárov a úradníkov

Korupcia je v našich končinách čoraz viac sofistikovaná. Menia sa jej spôsoby a najviac "podnikavcov" na úplatky je z radov tých, ktorí kontrolujú zákony.

Ilustračný obrázok k článku Najviac úplatkárov je z radov policajtov, lekárov a úradníkov
Zdroj: TASR

Korupčná činnosť na Slovensku je stále viac sofistikovaná, jej páchatelia nekomunikujú prostredníctvom bežnej telekomunikačnej prevádzky, ale napríklad cez internet.

Súčasné technické vybavenie polície už nevyhovuje požiadavkám na získanie dôkazov. Pre korupčné trestné činy bolo v roku 2015 stíhaných 173 páchateľov, čo je pokles v porovnaní s rokom 2014, kedy ich bolo 209.

V roku 2013 pritom stíhali 236 páchateľov pre korupčnú trestnú činnosť. Uvádza sa to v správe o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) za rok 2015, ktorú Národnej rade SR predkladá špeciálny prokurátor.

Vynaliezaví „obchodníci“

V časti venovanej korupcii správa upozorňuje na čoraz sofistikovanejšie správanie páchateľov, pre ktoré sa zvyšuje obťažnosť zabezpečovania dôkazov.

„Na poskytovanie, žiadanie, prípadne preberanie úplatkov často používajú sprostredkovateľov alebo sľúbený úplatok je vyplatený až vo vzdialenejšej budúcnosti vo forme napríklad služby, zvýhodnenia a pod.,“ konštatuje v správe špeciálny prokurátor.

Čítajte aj: Spreneveril pol milióna eur, skrýval sa v Thajsku a chytili ho pre hlúpu chybu

Na získanie dôkazov sa podľa neho takmer vždy využívajú informačno-technické prostriedky, ako sú odpočúvania alebo prostriedky operatívno-pátracej činnosti.

Nedôvera občanov

Doplnil, že vyhľadávanie korupčnej trestnej činnosti a zisťovanie jej páchateľov patrí do výlučnej pôsobnosti príslušníkov Policajného zboru.

„Nedostatočná činnosť polície pri odhaľovaní a zisťovaní tohto druhu trestnej činnosti má priamy dosah na prácu prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí sa zaoberajú bojom proti korupcii. Klesajúci trend v tejto oblasti je spôsobený tým, že polícia nevyvíja dostatočnú aktivitu, a to najmä v operatívnych zložkách. Odhaľovaniu korupčnej trestnej činnosti neprospieva ani nízka dôvera občanov vo vzťahu k justícii, prokuratúre a polícii,“ skonštatoval špeciálny prokurátor.

Podplácanie a úplatky

Najčastejšie sa vyskytujúcim korupčným trestným činom v roku 2015 bolo podplácanie, pre ktorý bolo stíhaných 76 osôb. Nasleduje trestný čin prijímania úplatku, pre ktorý bolo stíhaných 58 ľudí.

„Páchateľmi boli spravidla policajti, lekári, štátni úradníci pôsobiaci na úradoch cestnej dopravy, technici staníc technickej kontroly a starostovia obcí,“ dodal špeciálny prokurátor.

Ako príklady odhalenej korupcie v správe spomenul prípad Sergeja S. a Alexandra S., ktorí boli uznaní za vinných zo spáchania obzvlášť závažného zločinu podplácania, exriaditeľa daňového úradu Dušana K., ktorého uznali za vinného zo spáchania zločinu prijímania úplatku.

Známa je aj kauza bývalého poradcu vtedajšej premiérky Ivety Radičovej Martina N. a Igora L., ktorí boli uznaní za vinných pre prečin nepriamej korupcie v súvislosti s prideľovaním dotácie z Úradu vlády SR či rozhodnutia vo viacerých prípadov lekárov.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM