Peter Handzuš Kultúra

Najvyššie položené kníhkupectvo je na Skalnatom plese. Cenu za knihu si určíte sami

Najvyššie položené kníhkupectvo v strednej Európe je vo Vysokých Tatrách. V priestoroch galérie Encián na Skalnatom plese ho dnes za prítomnosti spisovateľa Jozefa Banáša a lyžiara Adama Žampu slávnostne otvorili.

Ilustračný obrázok k článku Najvyššie položené kníhkupectvo je na Skalnatom plese. Cenu za knihu si určíte sami
Zdroj: TASR

„Je to dobročinné kníhkupectvo, takže všetky peniaze, ktoré získame z predaja kníh, pôjdu na podporu dobrovoľníctva v Tatrách,“ uviedol autor myšlienky Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku. Priestory, v ktorých sa kníhkupectvo nachádza, sa v minulosti využívali ako bar s posedením a výhľadom do doliny pod Skalnatým plesom. „Nie všetci ľudia, ktorí sem prídu, sú lyžiari, alebo turisti, niektorí čakajú na svojich priateľov, majú veľa času a tu budú mať možnosť ho príjemne stráviť,“ upozornil Kolesár. Zároveň budú priestory slúžiť aj ako oddychová miestnosť pre dobrovoľníkov, cieľom je doplniť kníhkupectvo aj o poľské knižky.

Knihu možno napíše aj Adam Žampa

Adam Žampa zvyčajne číta autobiografie športovcov, naposledy to bola kniha od tenistu Novaka Djokoviča. „Zatiaľ sa snažím sústrediť na svoj športový život, potom možno, keď raz v živote niečo dokážem, by som o sebe tiež napísal nejakú knižku, ale to je ešte veľmi ďaleko,“ konštatoval Žampa. V súčasnosti trénuje denne dvojfázovo, 29. septembra odchádza na sústredenie do zahraničia, kde bude trénovať týždeň, následne sa vráti domov a v závere októbra odštartuje Svetový pohár v Rakúsku.

Nápad sa Jozefovi Banášovi páči

Podľa Jozefa Banáša to bola skvelá myšlienka umiestniť kníhkupectvo práve sem, do takejto výšky. „Je to naozaj miesto duchovna, je úžasne v týchto horách, a keď sa k tomu pridá dobrá kniha, tak to je fantastický nápad. Pevne verím, že o dva – tri mesiace tu už nebude kde si sadnúť,“ zhodnotil Banáš.

K Vysokým Tatrám má tento známy autor veľmi pozitívny vzťah. Napríklad dej jeho prvého románu Zóna nadšenia sa začal konkrétne vo Vyšných Hágov 17. augusta 1968. „Do Tatier som chodieval ešte ako volejbalista, mám tu veľa kamarátov a rád sem zavítam. Teraz mi vyjde nová kniha a lokalizujem ju prvýkrát na Slovensko, do Kremnických hôr, niektoré kapitoly sa budú odohrávať na takom tajomnom vrchu,“ priblížil Banáš. Zároveň nevylúčil, že aj Tatry budú raz jeho námetom na novú knihu.

Cenu za knihu si určíte sami

Galéria Encián, v ktorej sídli nové kníhkupectvo, sa nachádza v nadmorskej výške 1751 metrov a je najvyššie položenou galériou v strednej Európe. Knižky do nového kníhkupectva darovala sieť Panta Rhei. „Najvyššie položená knižnica v strednej Európe je niečo, na čo môžu byť Slováci hrdí. Ľudia si tu knihu môžu prečítať a prípadne i ju kúpiť. Sumu si však zvolia sami a výťažok poputuje na činnosť Tatranského okrášľovacieho spolku,“ dodala marketingová riaditeľka siete Miroslava Krausová s tým, že toto je zrejme najkrajšie kníhkupectvo, aké sa im podarilo zrealizovať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM