Rôzne

Najznámejší orol Arnold čoskoro vyrazí na cestu domov: Kamera ho bude snímať aj v jeho hniezde

Po predčasnom ukončení projektu Dravce Liptova nezostane špeciálna kamera bez využitia. Štátni ochranári prírody ju presmerujú na monitorovanie hniezda orla Arnolda, ktorého pohyb sledujú od minulého leta pomocou vysielačky a satelitu, po jeho očakávanom návrate z Afriky.

Ilustračný obrázok k článku Najznámejší orol Arnold čoskoro vyrazí na cestu domov: Kamera ho bude snímať aj v jeho hniezde
Foto: Slávka Kellová

„Krátko predtým, ako sa v polovici septembra vydal na viac ako 7000-kilometrovú púť do svojho afrického zimoviska v Botswane, mu pracovníci Správy TANAP pripevnili na chrbát miniatúrnu vysielačku. Unikátne údaje o jeho pohybe, pokiaľ boli rádiovo dostupné, mohla verejnosť pozorovať na internetovej stránke,“ informoval hovorca Ministerstva životného prostredia SR Maroš Stano.

Orol krikľavý by sa mal už čochvíľa so skorým príchodom jari vydať na spiatočnú cestu domov na Slovensko. „Všetci dúfame, že sa mu počas namáhavej spiatočnej cesty neprihodí nič zlé a solárnym panelom napájaná miniatúrna vysielačka sprostredkuje údaje o jeho návrate pod Tatry,“ skonštatoval Stano.

Pracovníci Štátnej ochrany prírody SR a Správy TANAP už pripravujú na živé monitorovanie hniezda orla Arnolda prostredníctvom kamery s obslužnou technikou a kŕmnou plošinou s návnadou mimo obývanej zóny vo voľnej prírode liptovského podhoria Západných Tatier.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM