Ľubomír Hudačko Samospráva

Nápad, ktorý chcú rozšíriť do celého kraja: Aha, ako sa majú dosiahnuť čisté parkoviská a nie iba to!

Snažia sa využiť sedliacky rozum, ale má to aj hlavu aj pätu. Prešovský samosprávny kraj predstavil novinku, čo púta pozornosť. Takto chce župa dosiahnuť čisté parkoviská a upraviť okolie ciest!

Ilustračný obrázok k článku Nápad, ktorý chcú rozšíriť do celého kraja: Aha, ako sa majú dosiahnuť čisté parkoviská a nie iba to!
Zdroj: Dnes24.sk

Obce už vďaka nezamestnaným i poberateľom sociálnych dávok svoje priestranstvá upratujú a čiastočne aj opravujú, samospráva im teraz ponúka ďalšiu pomoc v podobe materiálu a pracovných pomôcok. Podmienkou je využitie týchto ľudí pri úprave okolia regionálnych ciest.

Čisté parkoviská

„Snažíme sa len využiť sedliacky rozum. Obce majú občanov z úradu práce, nám zase chýbajú pracovníci na jednoduché práce pri údržbe ciest II. a III. triedy. Preto ponúkame obciam aktívnu spoluprácu: ony poskytnú pracovníkov, my zabezpečíme materiál a pracovné prostriedky. Výsledkom budú vykosené priekopy, čisté parkoviská a upravené okolie ciest,“ priblížil podpredseda Prešovského samosprávneho kraja Radoslav Čuha.

Nezamestnaní môžu takto čistiť a upratovať priekopy, rigoly, čistiť priepusty, natierať zábradlia a zvodidlá, čistiť dopravné značky, prerezávať stromy a kríky, kosiť priekopy, zapojiť sa do zimnej údržby, napríklad čistenia mostov od snehu. Spoluprácu s prešovským úradom práce i krajskými cestármi si už vyskúšali v dvoch obciach Prešovského okresu – Bajerove a Kvačanoch. V Bajerove pracuje v súčasnosti osem pracovníkov. „Zabezpečujú čistenie verejných priestranstiev, cintorína a vykonávajú rôzne pomocné stavebné práce,“ vymenoval starosta Vladimír Mrúz.

Starostovia nemajú záujem

Podľa hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej napriek tomu viacerí starostovia nemajú záujem o spoluprácu s úradmi práce pri čistení ciest mimo katastra obce, pretože to prináša viac práce, predovšetkým pre malé obce. To potvrdil starosta Kvačian Pavol Veteráni: „Je to veľká pomoc, ale tiež to máme náročnejšie. Máme rovnaké povinnosti ako veľká obec, ale chýba nám aparát, ktorý by to organizačne zabezpečil.“

Obec musí pracovníkov vybaviť ochrannými pracovnými prostriedkami, zodpovedá za označenie pracovísk a dodržiavanie bezpečnosti pri práci a predovšetkým im musí určiť prácu. „Vyžaduje si to dosť námahy. Nestačí totiž zadať prácu. Ak chceme, aby niečo robili, musíme ich kontrolovať. Ale robíme to pre obec a pre nás všetkých. Stojí to za to,“ doplnil Mrúz.

Model, ktorý sa osvedčil v Bajerove a Kvačanoch, chce krajská samospráva postupne rozšíriť do celého kraja. Teraz sa sústreďuje na okresy Prešov a Sabinov, ale postupne chce ísť ďalej. „Vyzývame starostov týchto okresov, aby ohlásili svoj záujem na Správe a údržbe ciest PSK a využili možnosť, že im pre pracovníkov poskytneme pracovný materiál,“ povedal Čuha. V Prešovskom a Sabinovskom okrese je 134 obcí. V prípade záujmu sa môžu kontaktovať emailom alebo telefonicky na Ladislava Holíka zo Správy a údržby ciest PSK, ktorý je koordinátorom týchto aktivít.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM