Eliška Šándorová Rôzne

Naprieč krajinou sú vlaky terčom detských hier: V zime im v ceste stojí aj snehuliak

Príhody by boli úsmevné nebyť toho, že neraz končia tragédiou na celý život. To, čo je pre tínedžerov zábava, znamená vážne ohrozenie bezpečnosti dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Naprieč krajinou sú vlaky terčom detských hier: V zime im v ceste stojí aj snehuliak
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ak občas hromžíte na meškanie vlakov, nie vždy sú na vine železnice. Možno ani v tej chvíli netušíte, že váš spoj mešká kvôli deťom, ktoré si na zábavku vybrali železničnú trať. Rodičia často ani nevedia, čo ich ratolesť vonku robí.

Menšie zlo

Našťastie iba materiálnou škodou alebo meškaním vlakov či sprejovaním vozňov končia prípady, keď deti umiestňujú do koľajiska kamene. Niektorým nestačí ani to, za adrenalín si vyberú prebiehanie pred idúcim vlakom a lozenie po vozňoch.

"Maloleté osoby a tínedžeri si sami často neuvedomujú, že ohrozujú nielen prevádzku osobnej a nákladnej železničnej dopravy, spôsobujú veľké finančné škody, ale najmä ohrozujú ľudské životy – svoje, aj druhých ľudí,“ varujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR).

Od západu po východ

Naprieč krajinou sú rušňovodiči neraz svedkami takýchto detských hier. Na jar tohto roku dvaja chlapci, žiaci 8. ročníka ZŠ, v úseku Kremnica – Kremnické Bane opakovane ukladali na koľajnice betónové a traťové značky či kamene. Z neďalekého lesa sa potom pozerali, ako vlak tieto prekážky odrazí.

V apríli 2016 medzi Ľubochňou a Ružomberkom došlo k nárazu vlaku do tehly vo výške jedného metra. V úseku Považská Bystrica – Púchov v máji vlak narazil do betónu, koncom júna medzi Pezinkom – Svätým Jurom sa rušňovodič díval, ako vlak demoluje autosedačku položenú na koľajniciach.

Zdroj: TASR

Zbytočné tragédie

Mnohé nezmyselné zábavky končia aj tragédiou. V Trnave v marci tohto roku bol zistený výpadok napätia v nákladnej stanici. Ako neskôr zamestnanci zistili, išlo o úraz 14 ročného chlapca, ktorý vyliezol na rebrík cisternového vozňa určeného na prepravu metanolu a chcel sa tam odfotiť.

Bol však zasiahnutý elektrickým vedením pod napätím 25 000 voltov. Privolaná RZP odviezla chlapca v bezvedomí s rozsiahlymi popáleninami.

Podobný prípad sa stal aj vo Vrútkach pred dvomi rokmi. Sedemnásťročný chlapec vyšiel na odstavený vozeň, v ktorom spolu s kamarátmi popíjali alkohol. Chlapec dostal zásah elektrickým prúdom a na následky ťažkých popálení zomrel.

Zimné radovánky

Aj keď k spomínanom prípadom dochádza väčšinou v letných mesiacoch či počas prázdnin, aj v zime sa evidentne maloletí nudia. Železnice majú tak trochu „úsmevný“ prípad, ktorý sa stal tento rok v januári. V úseku Žilina – Žilina Teplička vlak narazil do snehuliaka postaveného na železničnom priecestí. Vplyvom nárazu sa na rušni dokonca ohli dvierka na tiahle.

"ŽSR na základe aj týchto smutných udalostí opäť apelujú na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred situáciami, kedy môže byť ohrozený ich život. Prosíme rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry. Aby rodičia dôsledne deťom vysvetlili, čo môžu tieto riskantné hry znamenať, ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť sa až tragicky,“ uvádza prepravca.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM