Peter Handzuš Rôzne

Náročná noc záchranárov: Pomáhali zablúdeným turistom aj zranenému horolezcovi

Horskí aj leteckí záchranári prežili pernú službu. Popoludňajší zásah komplikoval vietor, akcia skončila až neskoro večer. Vrtuľník letel v noci do Vysokých Tatier ešte dvakrát.

Ilustračný obrázok k článku Náročná noc záchranárov: Pomáhali zablúdeným turistom aj zranenému horolezcovi
Zdroj: Dnes24.sk

Pri zostupe západnou stenou Malého ľadového štítu došlo v sobotu popoludní počas zlaňovania k výpadku slovenského turistu. Muž dopadol na chrbát, poranil si chrbticu a panvu. Po vzlete z Popradu vzali leteckí záchranári v Starom Smokovci na palubu vrtuľníka pracovníka Horskej záchrannej služby. Spolu s lekárom ho na lane spustili do terénu pod miestom nehody.

K pacientovi bol potrebný ešte 300 metrový výstup. Po dosiahnutí zraneného začali s ošetrovaním a prípravou na transport.

„Medzitým vyviezol vrtuľník ďalších dvoch záchranárov HZS na Téryho chatu pre prípad pozemného transportu pacienta. Záchrannú akciu totiž komplikoval nárazový vietor a jeho rýchlosť stúpala,“ informovala hovorkyňa ATE Poprad Zuzana Turočeková.

Ošetreného pacienta nabalili do vákuového matraca a spustili približne 300 metrov na miesto, odkiaľ bola možná evakuácia vrtuľníkom na lane pomocou palubného navijaka. Vrtuľník s pacientom letel do Starého Smokovca, kde bol odovzdaný ambulancii Rýchlej lekárskej pomoci.

V stene zostal turista v teniskách

V nedeľu o 02:00 hodine rannej prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre turistu, ktorý pri zostupe zablúdil a uviazol v exponovanom horolezeckom teréne v západnej stene Kežmarského štítu. Mladý turista bol bez mobilného telefónu, no jeho svetelnú signalizáciu si všimli dve české turistky bivakujúce v Skalnatej doline, ktoré kontaktovali HZS a spod steny zistili od uviaznutého ďalšie informácie.

Do doliny odišli dvaja záchranári HZS, ktorí sa na miesto udalosti dostavili po piatej hodine rannej. Uviaznutý maďarský turista sa nachádzal približne 100 metrov nad dolinou, odkiaľ nevedie zostupová ani výstupová trasa.

Následne bola o technický zásah požiadaná VZZS z Popradu, ktorá spod steny navijakom vzala záchranára HZS a za visu bol 24-ročný turista nabalený a pomocou trojrohej sedačky evakuovaný zo steny. Pri medzipristátí na Skalnatom plese bol naložený na palubu vrtuľníka a transportovaný na heliport v Starom Smokovci.

„Maďarský turista nedisponoval žiadnou lezeckou výstrojou, oblečený bol v teplákovej súprave, obutý v teniskách vhodných do mesta a jediné, čo mal pri sebe bol svetelný zdroj a malý vychádzkový batoh. Upozorňujeme preto návštevníkov vysokohorských oblastí, aby nepreceňovali svoje možnosti a dodržiavali pokyny HZS,“ varujú turistov horskí záchranári na ich webovej stránke.

Vrtuľník sa do Tatier ešte vrátil

Počas zásahu v stene Kežmarského štítu prišla žiadosť o pomoc pre českú turistku, ktorá si ešte včera poranila dolnú končatinu v oblasti členka. Keďže nebola schopná samostatného zostupu, ráno požiadal jej manžel o pomoc záchranárov HZS z OS Vysoké Tatry.

Po vysadení uviaznutého muža sa posádka VZZS vrátila po zranenú ženu, ktorá taktiež bola vysadená na heliporte v Starom Smokovci. Pre oboch turistov boli privolané posádky RZP, keďže po zásahu sa u mladého turistu prejavili fyzické aj psychické problémy spojené s vyčerpaním po noci strávenej v stene.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM