Peter Handzuš Krimi

Naše cesty už brázdia aj motorkári. Dôležitá je obojstranná ohľaduplnosť

S teplejším počasím pribúdajú v poslednom období na cestách ďalší účastníci cestnej premávky - motocyklisti. Vodiči motocyklov patria z dôvodu nízkej pasívnej a aktívnej bezpečnosti motocyklov k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky.

Ilustračný obrázok k článku Naše cesty už brázdia aj motorkári. Dôležitá je obojstranná ohľaduplnosť
Zdroj: TASR

Väčšina dopravných nehôd vodičov motocyklov končí zranením alebo až smrťou. Štatisticky tvoria práve vodiči motocyklov výraznú skupinu v počte úmrtí účastníkov cestnej premávky. Za toto konštatovanie môže vo veľa prípadoch aj nezodpovedná a riskantná jazda niektorých vodičov motocyklov.

Najviac priestupkov sa dopúšťajú mladší vodiči

Medzi najzávažnejšie priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky ktorých sa vodiči motocyklov dopúšťajú sú prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti, nesprávny spôsob jazdy a porušenie základných povinností vodičov. Nie ojedinelými sú aj prípady jazdy vodičov motocyklov pod vplyvom alkoholu. „Najzávažnejších priestupkov sa dopúšťajú predovšetkým mladí a neskúsení vodiči motocyklov, ktorí s vedením motocyklov nemajú dostatočné skúsenosti a pri vedení motocykla nenadobudli dostatočné zručnosti a návyky,“ informoval riaditeľ OR PZ v Poprade Peter Benko.

Riadne upevnená ochranná prilba, vhodné oblečenie s reflexnými prvkami, odolná a pevná obuv a rukavice môžu vo veľa prípadoch zachrániť vodičovi motocykla a jeho spolujazdcovi život alebo zdravie.

Z dôvodu predchádzania dopravným nehodám s následkami na živote alebo na zdraví preto chcú policajti vodičom motocyklov zdôrazniť povinnosť dodržiavať všetky ustanovenia Zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Dôležitá je obojstranná ohľaduplnosť

„Vodičov motorových vozidiel chceme v súvislosti s premávkou motocyklov požiadať o zvýšenú pozornosť a ohľaduplnosť. V prípade nedodržiavania pravidiel cestnej premávky možno vodiča motocykla v cestnej premávke ľahko prehliadnuť,“ pokračoval Benko. Vodič motocykla má sťaženú manévrovateľnosť v prípade náhleho vytvorenia prekážky v cestnej premávke a preto je potrebné tieto situácie predvídať. Pri plnom venovaní sa vedeniu vozidla a sledovaní situácie v cestnej premávke zo strany všetkých vodičov sa dá predísť mnohým tragédiám. „Je lepšie stratiť v živote sekundu ako v sekunde život,“ dodal na záver riaditeľ OR PZ v Poprade.

Naše cesty už brázdia aj motorkári. Dôležitá je obojstranná ohľaduplnosť
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM