Rôzne

10 vecí, na ktoré môžu byť východniari naozaj pyšní

Väčšina východniarov je hrdá na svoj pôvod a to nech sú momentálne kdekoľvek na svete. A treba povedať, že právom. Východ krajiny zdobí spontánnosť ľudí, radosť zo života, ale i... Vybrali sme rôznorodú desiatku takýchto vecí. Vážnu, ale i okorenenú dávkou východniarom vlastnému humoru.

Ilustračný obrázok k článku 10 vecí, na ktoré môžu byť východniari naozaj pyšní
Zdroj: TASR

1. Pohostinnosť

Typická vlastnosť Slovákov, ktorá sa ale ešte viac stupňuje smerom na východ. Východniari pohostia a ulejú každému, i keď na to nie je dôvod.

2. Humor

Východniarsky humor je nenapodobiteľný, hlášky v nárečí zľudoveli aj v Bratislave. Ak si chcete dať na chvíľku pauzu a zabaviť sa, prečítajte si výber tých najlepších.

3. Vysoké Tatry

Najväčšia pýcha celého Slovenska. A tento titul patrí Tatrám zaiste právom, veď ak sa povie vo svete Slovensko, väčšina ľudí si ho spojí práve s týmto našim najvyšším pohorím. Môžeme byť pyšní, že sa nachádzajú práve u nás – na východe.

4. Pracovitosť

Aj keď práce za slušnú plácu je na východe pomenej, východniari, aby uživili svoju rodinu, neváhajú za prácou ani vycestovať… Aby sme to trošku odľahčili známym výrokom: Viete, prečo na východe nie je robota? Lebo je tu už všetko porobené :).

5. Kuchyňa

Pirohy, lokše, holúbky, mačanka či vianočné bobaľky alebo veľkonočná paska. Jedlá, bez ktorých si väčšina východniarov nevie predstaviť svoj jedálny lístok. A keby ich ochutnal hocikto iný, s určitosťou sa k fanúšikom týchto pochúťok pridá.

6. Perpetuum mobile

Teraz trošku aj na humornú strunu. Práve východniari sú držiteľmi tohto svetového patentu na nikdy nekončiaci mechanizmus. Vypi bo naľato, naľej bo vypito........

7. Talentovaní speváci

Marika Gombitová, Peter Nagy, Marián Čekovský, Peter Lipa, Katka Knechtová,… Tieto mená hovoria za všetko a to je len zlomok z tých najznámejších a zároveň súčasných interpretov.

8. Spišský hrad

Východné Slovensko je plné pozoruhodných pamiatok, no keby sme mali rozpísať všetky, nebola by ich plná desiatka, ale rovno stovka. Zo všetkých tak vyberáme Spišský hrad, ktorý je najväčším na Slovensku a patrí aj k najrozsiahlejším hradným komplexom v celej Európe.

9. Slovenské moria

Reč je pochopiteľne o Šírave a Domaši. Ale aby sme boli presní, tá hrdosť na tieto východoslovenské letoviská za posledné roky výrazne opadla kvôli schátranosti ich okolia. Napriek tomu sú v tomto výbere, veď kedysi predstavovali pre Slovákov synonymum dovolenky.

10. Krásne ženy

Ak sa muž prechádza námestím v ktoromkoľvek z miest na východnom Slovensku, hrozia bolesti krku… Navyše pozor, východniarky okrem krásy sú známe aj svojou šikovnosťou a pracovitosťou.

Prečítajte si aj:

20 najlepších východniarskych výrazov: Ruku na srdce, ktoré denne používate vy? :)

Východniarske vtipy zbožňuje celé Slovensko: Vybrali sme pre vás tie najlepšie

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM