Peter Handzuš Kultúra

Návrat Lúčnice do Tatier: Veľkolepé vystúpenie pod skokanskými mostíkmi

Umelecký súbor Lúčnica pricestoval do Vysokých Tatier, kde sa kultúrny symbol Slovenska predstaví po 30 rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Návrat Lúčnice do Tatier: Veľkolepé vystúpenie pod skokanskými mostíkmi
27
Galéria
Zdroj: TASR

Bohatý program tanečníc, tanečníkov, muzikantov a speváčok začal v utorok 1. augusta výstupom súboru na Kriváň, o deň neskôr si zaspievali s miestnymi detskými folklórnymi skupinami okolo Štrbského plesa a 3. augusta ich čaká hlavný koncert, ktorý bude tiež spomienkou na zakladateľa a umeleckého riaditeľa súboru, profesora Štefana Nosáľa.

„Je to taký happening, ktorý máme v Tatrách, a niečo, čo by sme pamiatke takejto obrovskej osobnosti chceli venovať v tom najlepšom, ako sa dá,“ uviedol riaditeľ súboru Marián Turner. Projekt Lúčnica v Tatrách má byť podľa jeho slov tiež snahou takmer 70-ročnej folklórnej legendy, aby tento turisticky atraktívny priestor znova a viac kultúrne ožil a turisti, ktorí tam prichádzajú, videli nielen nádheru slovenskej prírody, ale aj nádheru slovenskej kultúry.

Hlavný program koncertu priamo pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese, kde sa na otvorení Majstrovstiev sveta v lyžovaní 1970 zišlo takmer 100 000 divákov, sa začne o 20.00 h. Zložený je z tých najlepších choreografií, ktoré Nosáľ vytvoril.

„Chceme ukázať naše reprezentatívne vystúpenie, budú tam zastúpené všetky regióny Slovenska, budeme od západného až po východné hrať všetky základné tance a piesne,“ povedal Turner k hlavnému vystúpeniu, na ktorom sa predvedie takmer celý 50-členný tanečný súbor so speváckou skupinou a veľký orchester.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM