Peter Handzuš Kultúra

Návštevníci Múzea TANAP-u uvidia nové exponáty

Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) bude od štvrtka 18. novembra opäť otvorené pre verejnosť.

Po desiatich dňoch profylaktických a modernizačných prác tak budú môcť návštevníci vidieť v zrekonštruovaných vitrínach medzi pôvodnými aj nové výstavné exponáty tatranskej flóry a fauny.
V botanickej časti sa vymenili všetky vystavené exempláre rastlín a kvetov. Z približne 1400 druhov cievnatých rastlín rastúcich v Tatrách, je ich v múzeu približne desatina.
„Novinkou je tento rok medzi inými napríklad šafran spišský, či žeruška alpínska. Za druhy vyskytujúce sa v tomto území bežnejšie sme tentoraz v expozícii múzea vystavili zvláštne endemické druhy Tatier a Karpát, akým je lomikameň trváci a lomikameň karpatský,“ konkretizovala botanička Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u Štátnych lesov TANAP-u Zuzana Kyselová.
Medzi exponátmi zvieracej ríše je tohtoročnou novinkou medveď, ktorý bol v máji tohto roku ulovený po napadnutí lesného robotníka v Tatranskej Javorine. Jeho vypreparovaný exponát je vystavený vo vstupnej hale múzea. Všetky ostatné výstavné exponáty zvierat sú inštalované v čo najvernejšej podobe biotopu, v ktorom tieto živočíchy v Tatrách žijú.
Stála expozícia v Múzeu TANAP-u oboznamuje návštevníkov s charakterom tatranskej prírody, s jej ochranou a s dejinami sprístupňovania Tatier. Je rozdelená na prírodovednú, prírodoochranársku, historickú a etnografickú časť. Múzeum patrí medzi najnavštevovanejšie svojho druhu na Slovensku, ročne ho navštívi okolo 50.000 ľudí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM