Lucia Lauková Rôzne

Nebezpečná detská autosedačka z Poľska: Vaše ratolesti by nemusela ochrániť

Ďalším výrobkom na našom trhu, ktorý Slovenská obchodná inšpekcia označila ako nebezpečný, je detská autosedačka. Pri bezpečnostných skúškach zlyhala.

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečná detská autosedačka z Poľska: Vaše ratolesti by nemusela ochrániť
Zdroj: soi.sk

Slovenská obchodná inšpekcia varuje spotrebiteľov pred nebezpečným výrobkom z Poľska. Tentokrát sa na slovenskom trhu objavila autosedačka, ktorá predstavuje riziko ohrozenia zdravia. Ide o detský zadržiavací systém AUTOMAX, 9681.

Autosedačka je určená deťom o hmotnosti od 9 do 36 kg. Podľa popisu výrobku je sedačka vybavená päťbodovým systémom bezpečnostného pásu s centrálnou sponou. „Detský zadržiavací systém (ďalej len „DZS“) AUTOMAX pre skupiny I – III, univerzálnej kategórie, má plastovú škrupinu, na ktorej je navlečený poťah z textilného materiálu a na ktorej je vyšitý názov výrobku „AUTOMAX“,“ uvádza sa na webe Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Podľa zistení Slovenskej obchodnej inšpekcie hrozí pri jej používaní riziko poranenia hlavy dieťaťa a riziko poranenia krčnej chrbtice dieťaťa. „Prasknutím spodnej plastovej časti DZS pri dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu posunutia hlavy figuríny v smere dopredu, v dôsledku čoho by takýto posun v reálnom prípade mohol byť príčinou nárazu do prekážky a poranenia hlavy dieťaťa,“ vysvetľuje inšpekcia na webe.

Slovenská obchodná inšpekcia uložila predávajúcemu záväzné pokyny, a to stiahnuť nebezpečný výrobok z trhu, ponúkať a predávať len bezpečné výrobky, informovať spotrebiteľov o nebezpečnom výrobku a o možnosti jeho vrátenia späť.

„Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, ak si tento výrobok zakúpili, aby ho vo vlastnom záujme prestali používať. Spotrebiteľ má právo predmetný nebezpečný výrobok vrátiť späť a pri uplatnení tohto práva mu bude vrátená kúpna cena výrobku,“ dodáva sa na webe Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM