Peter Handzuš Rôzne

Nechajte si otestovať svoje pľúca.

Vyšetrenie spirometrom dokáže odhaliť viacero závažných ochorení

Vo štvrtok (14.10.) budú môcť záujemcovia z radov verejnosti absolvovať bezplatné spirometrické vyšetrenie pľúcnych funkcií v 140 pneumolo­gických ambulanciách po celom Slovensku. SR sa touto aktivitou pripája k Svetovému dňu spirometrie. Vyšetrenie spirometrom je dôležité pri odhaľovaní viacerých závažných ochorení, medzi inými aj chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) alebo astmy.
Zoznam jednotlivých špecializovaných pneumologických ambulancií, ktoré sa zapoja do tejto aktivity s názvom „Presvedčte sa, či nafúkate“, nájdu záujemcovia aj na internetovej stránke www.chochp.sk. Svetový deň spirometrie podporia aj sprievodné podujatia, ktoré sa budú konať v stredu (13.10.). Jedným z nich bude spirometrické meranie v Národnej rade SR, ako aj odborná diskusia s poslancami Výboru NR SR pre zdravotníctvo. V stredu bude takisto možné stretnúť v uliciach Bratislavy mobilné hliadky, vďaka ktorým budú môcť záujemcovia absolvovať jednoduché a rýchle vyšetrenie priamo na mieste. Zároveň dostanú aj dôležité informácie o pľúcnych ochoreniach.
Na Slovensku ročne umiera na pľúcne ochorenia približne 3500 ľudí, čo je viac ako európsky priemer. Bežní ľudia majú väčšinou informácie o astme alebo rakovine pľúc, čo sa však skrýva pod ochorením chronická obštrukčná choroba pľúc, vie len málokto. Pritom ide o najčastejšie chronické pľúcne ochorenie, ktoré predstavuje nielen závažný zdravotný, ale aj ekonomický a spoločenský problém ľudskej populácie.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí CHOCHP na celom svete asi 600 miliónov ľudí a približne tri milióny ich každoročne na túto chorobu zomierajú. Dnes je celosvetovo toto ochorenie na piatom mieste v poradí príčin smrti a je predpoklad, že v roku 2020 sa dostane až na tretie miesto.
„Na Slovensku sa počet chorých odhaduje na 350.000, ale lieči sa iba malý počet pacientov z tohto počtu, pretože toto ochorenie je stále poddiagnostiko­vané,“ uviedla Eva Rozborilová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pneumológiu a ftizeológiu.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM