Monika Vengrínová Kultúra

Nedeľa v Spišskej Sobote: Popoludní tu otvoria letnú prehliadkovú sezónu

Už zajtra 21.apríla popoludní o 14:30 hod. otvorí farnosť v Spišskej Sobote a spoločenstvo Priatelia starej Spišskej Soboty na námestí v Spišskej Sobote letnú prehliadkovú sezónu. Predstavená bude historická cesta a chýbať nebude ani vernisáž výstavy.

Ilustračný obrázok k článku Nedeľa v Spišskej Sobote: Popoludní tu otvoria letnú prehliadkovú sezónu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Prítomných čaká prehliadka Spišskej Soboty s výkladom

„Letnú prehliadkovú sezónu otvárame už po druhýkrát a po vlaňajších skúsenostiach ju obohatíme i o ďalšie veci. Predstavíme historickú cestu Spišskou Sobotou aj s mapou tejto cesty. Ďalším významným podujatím bude vernisáž výstavy, ktorú pripravuje pán farár. A treťou záležitosťou bude oficiálne oznámenie vzniku spoločenstva Priatelia starej Spišskej Soboty, ktorej duchovným otcom je Podtatranská knižnica v Poprade,“ predstavuje program otvorenia sezóny Mikuláš Argalács, jeden z iniciátorov tejto myšlienky.

Tá vznikla z dôvodu priblíženia historickej, teraz už mestskej časti Popradu, Spišskej Soboty verejnosti. Najmä mnoho turistov totiž prichádza len do kostola a o ostatných vzácnych pamiatkach a osobnostiach, ktoré sa k nim viažu, nevedia takmer nič. Historická cesta tak pôjde celým námestím, samozrejme s výkladom. „Prejdeme sa po sobotskom námestí, kde bližšie predstavíme niektoré osobnosti, ktoré tu žili, a ktoré sa určitým spôsobom zapísali do povedomia, ale pomaly sa akosti vytrácajú. Keď sa nepodarilo nainštalovať pamätné tabule, tak vznikol nápad vytvorenia mapky sobotského námestia s jednotlivými domami a osobnosťami s nimi spojenými,“ uvažuje správca farnosti v Spišskej Sobote Michal Lipták.

Nocoval tu i kráľ Matej

Veľmi výrazné a významné osobnosti viažuce sa k Spišskej Sobote sú tak napríklad spišsko-sobotský architekt Gedeon Majunke, ktorého rodný dom je tu jednou z najkrajších budov, a ktorého život a dielo sa spája s Tatrami, kde práve on v roku 1899 naprojektoval Téryho chatu v Malej Studenej doline, ďalej kráľ Madagaskaru, cestovateľ, plukovník francúzskej armády Móric Beňovský, ktorého manželka pochádzala práve zo Spišskej Soboty, či barokový rezbár Ján Brokoff priamo spojený s kostolom na sobotskom námestí.

Nesmierne zaujímavým a vzácnym je i dom, v ktorom podľa legendy počas svojej návštevy Spišskej Soboty prenocoval kráľ Matej a v ktorom sa dnes nachádzajú starožitnosti. Okrem historickej cesty však návštevníkov tejto časti Popradu čaká i zaujímavá výstava. „Pôvodne sme mali prezentovať výstavu venovanú oceneniu Kultúrna pamiatka roka 2011, nakoľko sa však momentálne nachádza na ministerstve kultúry spolu s ďalšími subjektmi zapojenými do tejto súťaže, tak sme sa jej zriekli. Miesto nej sa uskutoční vernisáž panelov jednotlivých artefaktov z nášho mobiliára, ktoré reštaurovali levočské ateliéry,“ predstavuje nedeľný program M. Lipták a nakoniec dodáva: „No a samozrejme, pozvaní sú i autori vitráží nášho kostola pán Čižmárik a pán Polák, ktorí pravdepodobne prinesú aj posledné návrhy vitráží, ktoré sa budú inštalovať ešte tento rok“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM