Martin Sýkora Správy

Nekonečný príbeh: Zámenu pozemkov v Kvetnici poslanci neschválili

Popradskí poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade definitívne neodsúhlasili zámenu pozemkov medzi mestom a popradskou spoločnosťou Danmir, s.r.o.

Ilustračný obrázok k článku Nekonečný príbeh: Zámenu pozemkov v Kvetnici poslanci neschválili
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť chcela od mesta získať pozemky v rekreačnom areáli v obci Mlynčeky v okrese Kežmarok, naopak, mestu ponúkla svoje pozemky v mestskej časti Kvetnica. Mesto malo okrem pozemkov v Mlynčekoch spoločnosti doplatiť i 61.600 eur. Išlo o prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko zámena pozemkov riešila majetkovoprávne usporiadanie pozemkov pod komunikáciami, chodníkmi a verejnou zeleňou v mestskej časti.

Kauza v skratke

Areál v Mlynčekoch je dlhé roky prázdny a chátra, záujem oň nebol ani v opakovaných súťažiach. „Danmir ponúkol pozemky s rozlohou takmer 6000 štvorcových metrov (m2) v hodnote 194.000 eur. Areál v Mlynčekoch so siedmimi chatkami má rozlohu vyše 8800 m2 s hodnotou 132 400 eur,“ objasnila vedúca odboru správy majetky na Mestskom úrade v Poprade Iveta Borňáková.

Od roku 2006 bol areál v Mlynčekoch nevyužívaný a nespĺňal hygienické normy. „Došlo tu opätovne k vandalizmu. Vyhlásili sme deväť súťaží, posledná z nich bola vyhlásená v septembri 2014, avšak stále bez úspechov,“ vysvetlila Borňáková. V roku 2009 bol areál nevyužívaný tri roky a cena znaleckého posudku bola 194 000 eur, v roku 2015 dosahoval hodnotu 139 000 eur. Hlavným dôvodom zámeny mala byť skutočnosť, že pozemky v Kvetnici sa nachádzajú na jedinej prístupovej komunikácii, ktorá vedie k bytovým domom. „Situácia v Kvetnici je vážna. Ľudia sa tam cítia ako rukojemníci,“ uviedol ešte v októbri počas zasadnutia mestského zastupiteľstva primátor mesta Jozef Švagerko.

Foto: Peter Handzuš

Problém stále na stole, Kvetničania v ofsajde

Mesto sa snažilo najskôr pozemky získať zámenou bez doplatku, lenže spoločnosť Danmir s tým nesúhlasila. Nakoniec v decembri poslanci odsúhlasili zámenu pozemkov s doplatkom. „Mám pochybnosti o tom, či sme vyčerpali všetky dostupné prostriedky na to, aby sme zistili, kde je pravda. Taktiež ma zaujíma, či vlastník pozemkov vie dokladovať, že je vlastníkom stavieb na tomto území,“ povedal počas dnešného zasadnutia poslanec mesta Poprad Štefan Pčola.

Situácia okolo zámeny pozemkov s doplatkom sa nepozdávala i viacerým Popradčanom, medzi nimi je i František Bednár. Ten v pondelok 20. februára adresoval médiám, poslancom a vedeniu mesta oznámenie o podaní podnetu na Generálnu prokuratúru SR. „Nakoľko hlavná kontrolórka mesta na môj podnet zo dňa 6. februára náležite nereagovala a nekonala, dňa 20. februára som podal podnet na Generálnu prokuratúru SR,“ píše sa v oznámení.

Poslankyňa Anna Schlosserová dodala, že vedeniu mesta a poslancom ide o to, aby sa obyvatelia mesta mohli dostať k svojim obydliam. „Chýba mi tu však právny názor. Poukazuje sa na rozdiely v znaleckých posudkoch,“ uzavrela Schlosserová. 9 poslancov hlasovalo o pôvodnom návrhu za, 7 bolo proti a dvaja sa zdržali. To znamená, že návrh, predložený do zastupiteľstva neprešiel. Čo bude ďalej?

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM