JAB Rôzne

Nemocnica na Spiši púta pozornosť: Terapia larvami priamo v ambulancii!

Vďaka novému vedeniu chirurgického tímu zaviedla nemocnica v týchto dňoch nové spektrum liečebných a vyšetrovacích metód v chirurgii. Okrem najnovších techník pri operačných zákrokoch uviedla do života ďalšiu novinku. Je ňou terapia larvami!

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica na Spiši púta pozornosť: Terapia larvami priamo v ambulancii!
Zdroj: TASR

Chirurgický tím levočskej nemocnice posilnili dvaja špecialisti, Ľubomír Strelka a Edward Huľo, ktorí svoje pôsobenie zahájili liečbou chronických rán pre pacientov z celého regiónu. Noví lekári na oddelení všeobecnej a úrazovej chirurgie už začali s najnovšími technikami operačných zákrokov u onkologických ochorení tráviaceho traktu, akými sú zhubné nádory hrubého čreva, žalúdka a pankreasu, ale aj operácie pre nezhubné ochorenia laparoskopia žlčníka, prietrže (pruhu), refluxné choroby pažeráka, odstránenie sleziny či zápalové ochorenie čreva.

Terapia larvami

Oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie, pod ktorú spadajú aj všetky odborné ambulancie, je kmeňovým oddelením nemocnice, poskytujúce komplexnú chirurgickú starostlivosť v rámci akútnej a elektívnej medicíny. Podľa slov novovymenovaného primára oddelenia Edwarda Huľa prioritou je využiť všetky doterajšie skúsenosti na to, aby pacientom v regióne ponúkli najkvalitnejšiu možnú zdravotnú starostlivosť.

„Plánujeme zaviesť do miestnej chirurgie najmodernejšie technológie a operačné techniky. Vďaka chirurgickej onko ambulancii a plánovaným vytvorením špecializovanej miniinvazívnej ambulancie máme ambíciu rozvoja spolupráce s miestnymi gastroenterológmi, onkológmi a rádiológmi s cieľom komplexnej starostlivosti o onkochirurgického pacienta,“ prezradil primár chirurgie.

Liečba chronických rán sa vykonáva na ambulancii, ktorá je určená najmä pacientom s vredmi predkolení, diabetickými defektami, nehojacimi sa ranami po operačných výkonoch, či imobilným pacientom s preležaninami. „Pacient so zle hojacou sa ranou potrebuje širokú, často multidisciplinárnu diagnostiku, a komplexný odborný prístup, nielen lokálne ošetrenie. Okrem štandardnej a takzvanej „vlhkej“ terapie zavádzame v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied aj terapiu larvami (aplikácia živých, „medicínskych“ muších lariev do rán) a začíname pracovať aj v oblasti ozónoterapie rán,“ objasňujú účel novej liečby špecialisti.

Skúseností zo zahraničných stáži

„Naše skúsenosti zo zahraničných odborných stáží a s výskumnou činnosťou v oblasti nádorových ochorení tráviaceho traktu plánujeme využiť a uplatniť aj na chirurgickom oddelení levočskej nemocnice. Veríme, že sa nám našou prácou a prístupom podarí získať si dôveru pacientov, a že sa za nami na základe pozitívnych skúseností budú vracať,“ doplnil Ľubomír Strelka, ktorý sa súčasne stal zástupcom primára pre vedeckú činnosť a rozvoj.

Poslaním Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Levoča je poskytovať zdravotnú starostlivosť obyvateľom regiónu Spiš i širšieho okolia na úrovni súčasných poznatkov vedy a medicíny. „Sme radi, že sa naše oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie pozitívne rozvíja a môžeme poskytnúť pacientom nové služby, ktoré sme doteraz neposkytovali,“ uviedol riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM