Martin Sýkora Správy

Nemocnica Poprad získala grant z finančnej zbierky: Ide o tisíce eur

Nemocnica Poprad získala grant z verejno-prospešnej finančnej zbierky Deň narcisov. Peniaze pôjdu na chirurgické oddelene na liečbu zhubných ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica Poprad získala grant z finančnej zbierky: Ide o tisíce eur
Zdroj: Dnes24.sk

Projekt „Modernizácia materiálno – technického a prístrojového zabezpečenia Chirurgického oddelenia – vybavenie endoskopického pracoviska na zabezpečenie pri liečbe zhubných ochorení horného tráviaceho traktu." získal od občianskeho združenia Liga proti rakovine podporu (LPR) vo výške 3 000,– Eur. Popradská nemocnica sa o podporu od LPR uchádzala po prvýkrát a to hneď úspešne. V blízkej budúcnosti tak očakávame modernizáciu vybavenia endoskopického pracoviska. Ambíciou projektu je prispieť k zlepšeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti, v konečnom dôsledku k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov regiónu a to rozvojom spektra a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

„Pomoc je prioritne adresovaná pacientom so zhubným ochorením horného tráviaceho traktu. Nepriamo sa pomoc dotýka tiež sprievodu pacientov, rodinných príslušníkov pacientov, ktorí vybavením tohto pracoviska získavajú pomoc pre príbuzných priamo vo svojom regióne, čím sa potrebná zdravotná starostlivosť stáva dostupnejšou. Veľmi si preto vážime túto formu podpory a Lige proti rakovine zo srdca ďakujeme,“ uviedol generálny riaditeľ Nemocnice Poprad Peter Petruš.

Podľa slov primára chirurgického oddelenia Karla Kroupu, endoskopické pracovisko v Nemocnici Poprad vyrastá priamo z potrieb pacientov. Pôvodne diagnostická metodika sa neustále rozvíja a stále viac sa využíva ako terapeutický odbor rozširujúci možnosti. Pritom technické možnosti, a v nemenšej miere i dostatočné množstvo kvalifikovaného personálu, sú najdôležitejšími predpokladmi rozvoja. Od októbra 2015 Nemocnica Poprad zabezpečuje nepretržitú endoskopickú príslužbu zdravotníckym personálom z chirurgického oddelenia, oddelenia vnútorného lekárstva a oddelenia diagnostickej a intervenčnej rádiológie. Nárast gastrofibrosko­pických vyšetrení, správna diagnostika, sledovanie pacientov s onkologickými ochoreniami, liečba krvácaní, polypektómie, zavádzanie PEG pre pacientov trvale pripútaných na lôžko a pacientov s poruchou príjmu potravy formou brušnej sondy sa ukazjú ako správne zvolená cesta.

Nemocnica Poprad vynakladá nemalé finančné prostriedky na obnovu a rozvoj technického zariadenia ako aj na obnovu a rozvoj ľudských zdrojov v súlade s potrebami regiónu. Vybavenie vybraného pracoviska nemocnice prístrojovou technikou je nevyhnutné pre zvýšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom, keďže hlavný zdroj príjmov predstavujú zdroje z verejného zdravotného poistenia, ktoré pokrývajú základné potreby oddelení a pracovísk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM