Peter Handzuš Rôzne

Neodradil ich ani dážď: Ľudia opäť prišli do centra Popradu vyjadriť svoj názor

Po týždni vyšli opäť do ulíc stovky ľudí z Popradu a okolia, aby sa pripojili k zhromaždeniam Postavme sa za slušné Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Neodradil ich ani dážď: Ľudia opäť prišli do centra Popradu vyjadriť svoj názor
35
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Ľudí neodradilo ani daždivé počasie a pred obchodným centrom na Námestí sv. Egídia sa ich zhromaždilo približne rovnako ako minulý piatok (9.3.). Popradčania však boli neporovnateľne hlučnejší, z davu sa často a hlasno ozývali pokriky žiadajúce predčasné voľby či väzenie pre zodpovedných za korupciu, ale aj vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Odchádzajúcemu premiérovi chvíľu po tom, ako odovzdal abdikačné listiny prezidentovi, hral na tvári úsmev. Pochopili sme. Vládna moc sa iba preskupila a nie je nádej, že by sa vzdala svojho spôsobu vládnutia. Možno navonok bude menej arogantná, ale očakávať nejakú zásadnú zmenu, je nereálne, a tak je to stále v našich rukách,“ povedal vo svojom príhovore miestny učiteľ Pavol Krupka.

Foto: Peter Handzuš

Na pódiu okrem neho vystúpili aj dvaja stredoškolskí študenti Petra Lichá a Martin Jenčo. Počas príhovoru zdôraznili, že sa „nechcú vracať do obdobia, keď sa ľudia nemuseli zaujímať o politiku ani o veci verejné“. „Aj napriek neochote niektorých rozlúčiť sa s mocou a funkciami, my im chceme dať svoje ‚zbohom‘. Nechceme ďalšie stovky absolventov stredných škôl, ktorí každoročne utečú do zahraničia. Chceme dôverovať vláde a chceme byť zaťažovaní politikou,“ povedala Lichá.

Mnoho Popradčanov sa v piatok podvečer zúčastnilo na proteste už tretíkrát a nevylúčili, že do ulíc vyjdú opäť. Viacerí opýtaní konštatovali, že odstúpenie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka im nestačí. „To len preložili figúrky z jednej strany na druhú, takže nestačí mi to,“ povedala Mária Pisárová z Popradu. Boj za slušné Slovensko prišla podporiť aj mladá mamička Ivana, ktorá dúfa, že takéto protestné zhromaždenia niečo zmenia a do vlády prídu slušní ľudia.

Okrem miestnych prišlo na Námestie sv. Egídia aj niekoľko turistov. „Sme nahnevaní a máme snahu o zlepšenie tejto situácie, lebo je to hrozné. Poviem to na rovinu, bol som volič strany Sieť, ktorá delegovala ľudí do tejto koalície, s čím som nesúhlasil. Bol som podvedený vtedy a som podvedený aj teraz,“ konštatoval pán Jablonický, Bratislavčan, ktorý je s partnerkou na dovolenke vo Vysokých Tatrách.

Na záver protestného zhromaždenia sa Popradčania spoločne s evanjelickým farárom Stanislavom Gregom pomodlili za lepšie Slovensko a zaspievali slovenskú hymnu. Následne opäť zapálili sviečky pri pamätníku Jozefa Bonka pri kostole sv. Egídia. „Tým, že som tu, chcem ukázať, že mi to nie je jedno. Stali sme sa rukojemníkmi vo veľmi neľahkej situácii, keď na jednej strane premiér Fico síce odstúpil, ale vládnuť bude ďalej, a na druhej strane je tu možnosť predčasných volieb, kde by ale bola voľba veľmi ťažká,“ uzatvára Popradčanka Mária.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM