Monika Vengrínová Rôzne

Neodvádzaním dane z ubytovania prichádzajú obce o veľké peniaze. Od januára by sa to malo zmeniť

Viacerí poskytovatelia ubytovania vo Vysokých Tatrách sa vyhýbajú plateniu dane z ubytovania, čím ročne oberajú obce o desaťtisíce eur. Zmeniť, nielen tento problém, môže fúzia Oblastných organizácií cestovného ruchu (OOCR).

Ilustračný obrázok k článku Neodvádzaním dane z ubytovania prichádzajú obce o veľké peniaze. Od januára by sa to malo zmeniť
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Peniaze by sa mohli využiť na rozvoj cestovného ruchu

„Myslím si, že to nie je problém len Veľkej Lomnice, ale aj iných samospráv. Ide o to, že poskytovatelia služieb v cestovnom ruchu hľadajú zákonné medzery alebo lavírujú na hrane zákona vo vzťahu k plateniu dane z ubytovania. Často deklarujú tým, že oni prenajímajú a neposkytujú ubytovanie tak, ako ho definuje zákon o cestovnom ruchu,“ hovorí Peter Duda, starosta obce Veľká Lomnica, ktorá podľa jeho slov takýmito nekalými praktikami ročne prichádza takmer o dvadsať tisíc eur.

Vo všeobecnosti si svoje povinnosti neplnia predovšetkým poskytovatelia ubytovania v apartmánových domoch či bytoch vo všetkých samosprávach na území Vysokých Tatier. Obce tak ročne prichádzajú o desiatky tisíc eur, ktoré by mohli byť použité na rozvoj cestovného ruchu.

K eliminácii týchto negatívnych javov by mala prispieť novela Zákona o cestovnom ruchu, ktorá by mala platiť od januára 2014. Aby však problematickí poskytovatelia ubytovania riadne začali platiť dane a plniť si svoje povinnosti, novelizovaný zákon by podľa Dulu mal presne, jasne a jednoznačne vyložiť pojem „prenocovanie“, presne zadefinovať pojmy „apartmánový dom“ a „apartmánový byt“ a mala by byť zabezpečená lepšia vykonateľnosť prá­va.

Pomôcť by mala i fúzia OOCR

Pomôcť by tiež mala fúzia jednotlivých OOCR, ktorá bude takisto zakomponovaná do novely zákona. Zákon tak zadefinuje možnosť hlasovať v najvyšších orgánoch jednotlivých OOCR, tzn., že určí, kto bude mať akú váhu hlasu. Rovnako sa znížia administratívne náklady a dôjde k zjednoteniu propagácie a k spoločnému marketingu jednotlivých destinácií.

„Ide nám o to, aby sa sily v Tatrách netrieštili, ale naopak, aby sa zjednotili, aby tu fungovala silná Oblastná organizácia cestovného ruchu, aby fungovalo silné Združenie cestovného ruchu, a aby si podnikatelia navzájom vymieňali svoje skúsenosti, dopĺňali sa a nie si nezmyselne konkurovali. Ja si myslím, že sila tejto organizácie sa môže znásobiť. Bude mať jednoznačne lepšiu vyjednávaciu pozíciu, ak bude vedieť predložiť konkrétne prípady, konkrétne čísla, ak to nebudú peniaze rádovo v stovkách eur, ale už to bude zaujímavé z pohľadu štátu,“ uvažuje Duda.

Neodvádzaním dane z ubytovania prichádzajú obce o veľké peniaze. Od januára by s
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM