Peter Handzuš Iné športy

Nevidiaci a slabozrakí z troch štátov si zmerajú sily v hre kolky

Telovýchovná jednota nevidiacich Štart Levoča organizuje v sobotu 12. novembra v poradí už 6. ročník Medzinárodného turnaja nevidiacich a slabozrakých kolkárov.

„Ide o najťažší turnaj svojho druhu na svete, pretože každý jeden kolkár musí odohrať 246 hodov. O ťažšom turnaji zatiaľ nevieme,“ priblížil riaditeľ turnaja Václav Trnka z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Turnaja sa zúčastní približne 30 hráčov v desiatich družstvách zo Slovenska, Poľska a Česka. „Spektrum hráčov je dosť široké, minulý ročník vyhral nevidiaci z Poľska, tento rok bude titul obhajovať,“ doplnil Trnka. Tento turnaj si od svojho vzniku podľa neho získava čoraz viac záujemcov a organizátori už teraz odmietajú hráčov, pretože kapacity sú obmedzené.

Turnaj sa uskutoční v obchodnom centre MADARAS v Spišskej Novej Vsi, začne sa o 09.00 h. „Účastníci absolvujú päť dvojhodinových kôl, takže na dráhe strávia dohromady desať hodín,“ vysvetľuje Trnka. Podujatie je organizované v rámci Svetového dňa nevidiacich, ktorý bude v nedeľu 13. novembra.

„Je vidieť, že to má svoje opodstatnenie, vzhľadom na to, že rok čo rok je väčší záujem. Na budúci rok to chceme rozšíriť o ďalšie štáty, mohli by sme z toho urobiť dvojdňový turnaj, všetko záleží od financií,“ zdôraznil riaditeľ turnaja. Kolky sú podľa neho jedným z najatraktív­nejších a najbezpečnejších športov pre zrakovo hendikepovaných ľu­dí.

Hráči sú rozdelení do troch kategórií, a to slabozrakí, prakticky nevidiaci a celkom nevidiaci. „Nevidiaci a prakticky slepí majú svojho podávača, guľou však hráč hádže sám, podávač mu len povie, kam asi to má hodiť, aby trafil kolky,“ vysvetľuje Trnka. Pri dobrom tréningu podľa neho nie je pre nevidiacich problém zhodiť aj všetkých deväť kolkov.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM