Peter Handzuš Rôzne

Nevidiaci si zmerajú sily v rýchlosti písania a čítania Braillovho písma

22. a 23. októbra sa uskutoční v Levoči celoštátne finále súťaže v čítaní a písaní Braillovho písma. Dvojdňové finále je vyvrcholením ôsmich krajských kôl, z ktorých postupujú tí najrýchlejší. Svoje schopnosti predvedú nevidiaci v sobotu o 13.30 h v

„Braillovo písmo je aj v čase rozvoja informačno-komunikačných technológií pre nevidiacich ľudí stále hlavným nástrojom na prijímanie a spracovávanie informácií. Vďaka nemu sú samostatnejší, môžu študovať, pracovať, ale aj súťažiť,“ konštatoval koordinátor projektu Jozef Zbranek z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Podľa neho je sortiment literatúry, ktorá je prístupná v Braillovom písme, neporovnateľne nižší ako v čiernotlači. „Jedným z dôvodov je veľkosť písma. Na stranu veľkosti A4 sa zmestí len 800 – 900 znakov, kým v bežnej tlači je to 4000 až 5000 znakov,“ zdôvodnil Zbranek.

Podujatie slávnostne ukončí vystúpenie zrakovo postihnutých hercov z divadla Zrakáč, ktoré pracuje pod vedením režiséra Jozefa Pražmáriho. Hrou Rómeo a Júlia sa predstaví v sobotu o 19. hodine v Mestskom divadle v Levoči. Po predstavení vyhlásia víťazov celoslovenskej súťaže. Na nedeľu je pripravený program pre nevidiacich súťažiacich. Projekt finančne podporilo aj Ministerstvo kultúry SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM