Dominika Pacigová Rôzne

Nezabudnuteľné okamihy v psom útulku: Vianoce mali aj opustené psíky

Niekoľko desiatok ľudí z Popradu a okolia prišlo do Mestského útulku v Poprade urobiť krajšie Vianoce opusteným psíkom. Psie Vianoce boli plné darčekov a úsmevu.

Ilustračný obrázok k článku Nezabudnuteľné okamihy v psom útulku: Vianoce mali aj opustené psíky
Foto: Dominika Pacigová

Podujatie Vianoce a opustené psíky sa stalo v miestnom útulku vianočnou tradíciou. Ľudia s dobrým srdcom mali dvere do útulku otvorené. V priebehu troch hodín mohli vziať psíkov na krátku prechádzku a potešiť ich rôznymi prekvapeniami či dobrotami zo štedrovečerné­ho stola.

Vďačnosť psíkov

Momentálne je v útulku 27 psíkov, z toho 17 je v dočasných opaterách. Venčenie a každá pomoc návštevníkov bola vítaná. „Psíkovia sú nesmierne vďační, keď ich ľudia prídu vyvenčiť. Najlepším darčekom je krmivo, hračky, samozrejme aj deky, najmä v zimnom období, keď treba zatepliť búdy,“ skonštatoval vedúci útulku Peter Greňa. Vianočné podujatie priláka každoročne do útulku najviac návštevníkov. Počas roka je návštevnosť útulku menlivá.

„Každý deň chodia ľudia, ktorí venčia psíkov. Dnes je výnimočná situácia, v takom počte tu ľudia za bežných okolností nechodia,“ zhodnotil situáciu Greňa.

V uplynulom roku bolo do útulku prijatých 172 psíkov. Z nich už 91 našli nový domov. „Psíkom, ktorí mali dočasný domov v Poprade, sme našli nový domov nielen na Slovensku, ale dokonca aj v zahraničí. Psíkovia putovali do Česka, Rakúska a Nemecka,“ povedal Marián Galajda a doplnil, že ďalším 37 psíkom našli pôvodného majiteľa.

Psie Vianoce v Poprade 2016
5
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Ľudia s veľkým srdcom

Pre účastníkov podujatia bol pripravený stan s teplým čajom a občerstvením. Návštevníci však prišli do útulku s úmyslom potešiť psíkov. „Milujem psíkov a chcela by som sa do takých akcií zapájať častejšie. Snažím sa psíkov navštevovať najmä cez víkendy, nielen v popradskom útulku, ale aj v ostatných. Keď potrebuje psík nejakú pomoc, tak sa snažím prispieť čo najviac,“ uviedla návštevníčka Alexandra Jurišová a dodala, že by si priala, aby ľudia chodili do útulkov častejšie.

Pre niektorých sa podujatie Vianoce a opustené psíky stalo tradíciou. „Sme tu tretíkrát. Priniesli sme kostičky a chceli sme nejakého psíka vyvenčiť. Nie sme odtiaľto, tak sme chceli túto možnosť využiť,“ pridali sa ďalší návštevníci, Viktória s manželom.

Foto: Dominika Pacigová

Vedeli ste, že…

V roku 2016 prešiel útulok niekoľkými zmenami. Okrem psíkov sa v útulku venovali aj údržbe. Pre návštevníkov bol zrealizovaný nový vstup. Mestský útulok v Poprade zabezpečil výmenu 18 búd. Ďalej boli opravené koterce, 6 bolo vymaľovaných. Psíky v útulku zjedia mesačne 200 kg granúl. Vďaka dobrým ľuďom a sponzorom bola zabezpečená potrava pre štvornohých miláčikov a doplnky pre kynológiu. Darovali im 2300 kg granúl, mäso, konzervy, obojky, hračky, matrace, deky a krovinorez.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM