Martin Sýkora Správy

Nezastavil ich vietor ani sneh: Horskí záchranári ratovali českých horolezcov

Horskí záchranári opäť ukázali, prečo si zaslúžia obdiv a rešpekt. V noci zo stredy (13.9.) na štvrtok zachraňovali dvoch horolezcov pod Prostredným štítom.

Ilustračný obrázok k článku Nezastavil ich vietor ani sneh: Horskí záchranári ratovali českých horolezcov
Foto: Peter Handzuš

V stredu (13.9.) vo večerných hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc z Vysokých Tatier. Dvaja horolezci českej národnosti vo veku 25 a 48 rokov chceli Dubkeho lávkou vystúpiť na Prostredný hrot, čo sa im však nepodarilo. Zostúpiť sa rozhodli úplne inou cestou a to smerom do Veľkej Studenej doliny.

„Počas zostupu netrafili správnu zostupovú trasu a uviazli pomerne vysoko, v neprístupnom teréne. V lokalite bol veľmi slabý signál, ktorý stačil iba na odosielanie SMS správ prostredníctvom Aplikácie HZS, telefonovať s uviaznutými osobami nebolo možné,“ informovala Horská záchranná služba (HZS).

Na základe získaných GPS údajov odišli neskoro večer a vo veľmi nepriaznivých poveternostných podmienkach do terénu štyria profesionálni záchranári HZS a jeden dobrovoľný záchranár HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry. Postupovali žľabom za Prostredným hrotom a podarilo sa im nájsť miesto, kde sa medzi skalnými platňami nachádzali skalné zuby, po ktorých dvaja záchranári vyliezli hore. „Predpokladali, že to bude cesta, ktorou sa im podarí dostať k uviaznutým osobám. Prácu záchranárom okrem tmy stále sťažovalo počasie, ktoré sa nemenilo, stále silno fúkalo a snežilo,“ uviedli na operačnom stredisku HZS:

Keď sa dostali na pilier, zliezli stenou systémom žliabkov, rámp a hrebeňov, až kým sa nedostali nad uviaznuté osoby. Obaja horolezci boli bez zranení. Za pomoci lanovej techniky ich záchranári HZS vytiahli hore a istením s krátkym lanom ich sprevádzali na miesto, odkiaľ po sérii spustov boli spustení do žľabu za Prostredným hrotom. „Žľabom ďalej postupovali dolu a až do ústia Veľkej Studenej doliny. Následne boli od Rainerovej chaty pomocou terénneho vozidla HZS dopravení do Starého Smokovca, odkiaľ pokračovali samostatne,“ uzavreli záchranári. Záchranná akcia bola ukončená v skorých ranných hodinách, krátko po piatej hodine.

Sú lokality, v ktorých je pokrytie signálom veľmi slabé a bez používania Aplikácie HZS by nebola možná komunikácia uviaznutých horolezcov a operátora tiesňovej linky HZS 18300. Aplikáciu je možné stiahnuť na stránkach www.hzs.sk.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM