Martin Sýkora Samospráva

Nezlúčiteľnosť funkcií? Levočský primátor Majerský sa vzdá mandátu!

Vo voľbách do vyšších územných celkov, ktoré sa konali 4. novembra, získal ešte stále úradujúci primátor Levoče Milan Majerský mandát predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Ilustračný obrázok k článku Nezlúčiteľnosť funkcií? Levočský primátor Majerský sa vzdá mandátu!
Zdroj: TASR

Ako primátor končí

Funkcie vo vedení mesta a kraja sú však podľa zákona nezlučiteľné. Novozvolený župan preto z postu primátora odchádza a mandát mu zanikne. „Volebný zákon však inštitút náhradníka nepozná. Pokiaľ ide o funkciu primátora mesta, situáciu predčasného zániku mandátu rieši novými voľbami v priebehu volebného obdobia. Nové voľby v prebiehajúcom volebnom období však nebudú, nového primátora si tak Levočania vyberú až v ďalších komunálnych voľbách na budúci rok,“ uviedol Kamil Tomčofčík z Mestského úradu v Levoči.

Podľa ustanovenia o obecnom zriadení začne po zániku mandátu primátora mesta plniť jeho úlohy v plnom rozsahu aktuálne úradujúci zástupca, ktorým bol doteraz Jozef Cvoliga. Ten však vo funkcii skončil, pretože s primátorom odchádza do vedenia PSK a nahradí ho Lýdia Budziňáková.

„Pôjde jednak o úlohy primátora ako štatutárneho orgánu mesta Levoča a tiež ako orgánu samosprávy. Levoča má i druhý, funkčný samosprávny orgán, ktorým je mestské zastupiteľstvo (MsZ). Takýto stav v meste potrvá až do zvolenia nového primátora vo voľbách, ktorými sa začne nové volebné obdobie. Takéto voľby do orgánov územnej samosprávy sa budú konať v posledných 14 dňoch prebiehajúceho volebného obdobia, teda v čase od 1. do 14. novembra budúceho roka,“ dodal Tomčofčík.

Zdroj: TASR

Odchod bez nadšenia

„Neodchádzam s nadšením, je mi smutno, pretože Levoča mi prirástla k srdcu, je to môj domov, preto mi bude ťažko odísť. Zároveň však viem, že z postu župana môžem nielen Levoči, ale každému jednému okresu pomôcť ešte viac a verím, že sa mi to aj podarí,“ konštatoval pred štvrtkovým rokovaním MsZ Majerský, ktorý za svoj najväčší úspech považuje naštartovanie procesu ozdravenia mestských financií. Po dvoch rokoch sa podľa neho v Levoči dostali zo zadlženia do pozitívnej finančnej bilancie na úrovni cca 680.000 eur. Z investičných akcií bolo viac vecí, ktoré podľa Majerského miestni obyvatelia ocenili, ide napr. o modernizáciu verejného osvetlenia, systematickú prácu na rekonštrukcii ciest a chodníkov a obnovu škôlok. „V neposlednom rade by som spomenul priemyselný park, ktorý dlho zíval prázdnotou, v týchto dňoch tu rastú nové výrobné haly a verím, že pribudnú aj ďalšie,“ zdôraznil.

S najväčšou pravdepodobnosťou by mal do funkcie predsedu PSK nastúpiť 1. decembra. Od tohto dátumu bude levočskú radnicu z postu zástupkyne primátora viesť súčasná poslankyňa MsZ Lýdia Budziňáková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM