Monika Földešiová Tlačové správy

Nie je tehla ako tehla: Z tejto novinky budete nadšení!

Pálené tehly pre svoju pevnosť a odolnosť, paropriepustnosť, dobré zvukovo-izolačné vlastnosti, nehorľavosť a schopnosť akumulovať teplo nestratili po celé tisícročia na obľube a sú cenené dodnes.

Ilustračný obrázok k článku Nie je tehla ako tehla: Z tejto novinky budete nadšení!
Foto: Rastislav Búgel

Moderné brúsené tehlové bloky dnes neplnia iba funkciu základného stavebného prvku, ale spájajú v sebe tie najlepšie vlastnosti kvalitného murovacieho materiálu a tepelnej izolácie. Výsledkom je murivo, ktoré je vhodné na výstavbu domov s takmer nulovou spotrebou energie.

Nie je izolácia ako izolácia

Výrobcovia používajú na vyplnenie tehál rôzne izolačné materiály, ako napr. minerálnu vatu, perlit či polystyrén a práve ten mal podľa dlhodobého testovania izolácií najlepšie výsledky. To však neznamená, že všetky tehlové produkty plnené polystyrénom majú rovnaké vlastnosti. Väčšina európskych výrobcov využíva tehlové bloky s veľkými otvormi, do ktorých zasúvajú bloky polystyrénu či minerálnej vaty alebo do veľkých otvorov vlievajú zmesi perlitu a lepidiel, ktoré nechávajú zatuhnúť.

Český výrobca tehlových produktov, spoločnosť HELUZ, šiel však svojou vlastnou cestou vývoja. Výsledný produkt – tehlový blok HELUZ Family 2in1 tak má veľké množstvo vnútorných rebier a malých otvorov, ktoré nie sú plnené veľkými kusmi izolantu, ale drobnými guľôčkami polystyrénu. A práve plnením polystyrénu do malých otvorov sa podarilo maximálne eliminovať sálavý prenos tepla, čomu zodpovedajú aj výsledné izolačné vlastnosti produktu. Obvodové steny z tehál HELUZ Family 2in1 už nie je potrebné zatepľovať – stena v šírke 500, 440 a 380 mm v plnej miere plní funkciu tepelného izolantu pre nízkoenergetické a pasívne budovy.

Malá objemová hmotnosť použitého izolantu je veľmi priaznivá aj z environmentálneho pohľadu. Ak by sme totiž namiesto polystyrénu použili minerálnu vatu, boli by jej na naplnenie jednej tehly potrebné až 3 kg. Toto potom predstavuje 5× väčšiu potrebu primárnej energie na výrobu izolantu a vznik 6× vyššieho množstva emisií CO2 ako pri použití polystyrénu.

Samé plus a žiadne mínus

Okrem kvalitnej izolácie má použitie izolantu uzatvoreného priamo v tehlovom bloku ešte ďalšie prednosti. Prvou z nich je výrazne nižšia prácnosť – s brúsenými blokmi je možné murovať iba s použitím celoplošného lepidla či peny, rýchlo a ľahko.
Druhou výhodou je trvanlivosť a eliminácia vzniku porúch. Zabudovaná izolácia vykazuje omnoho lepšiu mechanickú odolnosť – životnosť muriva so zabudovaným izolantom presahuje 80 rokov, zatiaľ čo životnosť samostatného vonkajšieho zatepľovacieho systému je podstatne kratšia.

Kontaktný zatepľovací systém na rozdiel od jednovrstvového tehlového muriva neodoláva biologickým vplyvom a pri nesprávnom vyhotovení jeho úžitková hodnota a životnosť dramaticky klesá.

Ďalším a nemenej dôležitým benefitom je to, že polystyrén v tehle nezhoršuje difúziu vodných pár stenou z týchto tehál, čo môže byť pri kontaktnom zatepľovacom systéme problém, pretože stena „nedýcha“.

Nenachádzate žiadne ALE? Nenájdete ho ani pri cene, ktorá je porovnateľná. Pripočítajte k tomu jednoduchosť použitia, urýchlenie výstavby a dlhú životnosť a zistíte, že kvalitné tehly sú s príjemným bývaním nerozlučne spojené oprávnene.

www.heluz.cz

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM