Martin Sýkora Rôzne

Niečo pre milovníkov faktov: Kniha Dejiny hokeja v Poprade má štvrtý diel

Knižná publikácia Dejiny hokeja v Poprade má svoje štvrté pokračovanie. Ďalší diel má podtitul Dlhá cesta na vrchol. Autorom je opäť Rastislav Ovšonka.

Ilustračný obrázok k článku Niečo pre milovníkov faktov: Kniha Dejiny hokeja v Poprade má štvrtý diel
Foto: Peter Handzuš

Štvrtý diel s podtitulom Dlhá cesta na vrchol mapuje obdobie od sezóny 1958/59 po sezónu 1969/70, keď popradskí hokejisti vyhrali Slovenskú národnú hokejovú ligu. Do života ju v piatok popoludní uviedli na popradskom zimnom štadióne.

Pasovačka s faktami

„V každej sezóne sú všetky výsledky, vo veľkej väčšine aj s výsledkom po tretinách a strelcami gólov. Poznáme mená všetkých trénerov seniorského tímu aj so zmenami, ktoré sa udiali počas jednotlivých sezón. Zaznamenané sú aj prvé aktivity fanúšikov – transparenty či povzbudzovanie tímu. Vzhľadom na dostupnosť zdrojov sú útržkovite zaznamenané aj nižšie súťaže, v ktorých sa objavujú popradské mužstvá,“ priblížil autor publikácie Rastislav Ovšonka. V závere knižky je aj menoslov hráčov, ktorí v tomto období hrali za Poprad. Mená vychádzajú zo zostáv, ktoré boli uverejňované v miestnych novinách, sú však konzultované s pamätníkmi a hráčmi tohto obdobia.

„Sú tu však aj isté nezrovnalosti, ktoré bude možné vyjasniť až potom, keď sa knižka dostane do rúk čitateľom. Napr. niektorí hokejisti sa síce objavili v zostave v novinách, ale hráči, s ktorými som sa osobne rozprával, si na nich nepamätajú,“ objasnil Ovšonka.

Knižka tiež zachytáva prvé veľké úspechy mládežníckeho hokeja, napr. keď sa popradskí starší žiaci stali historicky prvými majstrami Slovenska v sezóne 1961/62, ale aj ďalšie. V závere publikácie sú v dodatku uverejnené najnovšie poznatky o počiatkoch dorasteneckého a žiackeho hokeja v Poprade.

Niečo pre milovníkov faktov: Kniha Dejiny hokeja v Poprade má štvrtý diel
7
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Autor bude pokračovať

Štvrtý diel Dejín hokeja v Poprade je zatiaľ najhrubší. A nie je to tým, že by mala kniha silnejšie strany. Knižka má 168 strán, pričom predošlý diel ich mal 128. “Čím je to obdobie bližšie k súčasnosti, tak tých informácií je viac. V roku 1960 začali v Poprade vychádzať Podtatranské noviny, kde sa už začínajú pravidelne objavovať informácie zo športu. Pribúda zdrojov, kde sa dajú čerpať informácie. Viac zápasov už mala aj liga, viac sa toho v tomto období okolo hokeja dialo,” povedal Rastislav Ovšonka.

Text je doplnený fotografiami, z ktorých mnohé sú publikované prvýkrát. „S výnimkou jedinej fotografie – spoločné foto Spartaku Praha a Tatranu Poprad na Tatranskom pohári – sú pri každej identifikované všetky osoby na fotografii. Na zadnej strane obálky sa nachádzajú logá oddielov, pod hlavičkou ktorých vystupovali popradskí hokejisti v tomto období,“ dodal Ovšonka s tým, že náklad je rovnaký, ako v prípade dvoch predchádzajúcich dielov, 400 kusov.

V publikovaní knižiek chce autor pokračovať, až kým sa mu nepodarí zmapovať celú históriu popradského hokeja. „Dá sa povedať, že už teraz by všetky štyri diely postačovali na jednu veľkú 350-stranovú knihu aj s fotografiami, a to sme len pri roku 1970,“ uzatvára Ovšonka s poďakovaním adresovaným všetkým, ktorí mu pri tvorbe pomohli.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM