Peter Handzuš Samospráva

Niektoré mestá a obce majú problém s prípravou rozpočtu na rok 2013

Vedenie Združenia miest a obcí Slovenska pôjde na stredajšie rokovanie s vládou SR s deviatimi hlavnými prioritami. Pre médiá to po rokovaní Rady ZMOS na Štrbskom Plese potvrdil jeho predseda Jozef Dvonč.

Ilustračný obrázok k článku Niektoré mestá a obce majú problém s prípravou rozpočtu na rok 2013
Zdroj: TASR

„Tie priority vychádzajú z toho, čo schválil snem, a potrebujeme ich riešiť v legislatívnom procese aj v súvislosti s tým, že sme sa prihlásili do konsolidácie verejných financií,“ objasnil Dvonč. Azda najzásadnejšie problémy sú podľa neho v oblasti financovania, keďže niektoré mestá a obce majú dosť veľký problém s prípravou rozpočtov na rok 2013. „V memorande, ktoré sme podpísali s vládou, sa hovorí o znížení asi 10 % výdavkov na tovary a služby a asi 5 % na mzdové nároky. Hľadáme východiská, ako im uľahčiť tú cestu,“ ubezpečil Dvonč. Obce do 2000 obyvateľov by mali mať podľa neho rozpočet na úrovni tohto roka.

Dvonč tvrdí, že existuje viacero možností, ako tento problém riešiť, hoci priestor na šetrenie sa dosť zužuje, keďže samospráva šetrí už od roku 2009. „Treba hľadať opatrenia, ktoré vo väčšej miere zabezpečia šetrenie výdavkov, to môžu byť opatrenia vo vzťahu k našim dodávateľom. Oni nemôžu mať predstavu, že budú na tých istých ziskových prirážkach, prípadne uplatňovať si inflačné percentá v dodávkach pre mestá a obce. Keď má šetriť každý v tejto republike, tak sa tomuto šetreniu musia prispôsobiť všetci,“ vysvetlil Dvonč.

Jedným na platoch pridať, iným ubrať

Otázka zvýšenia platov učiteľov o 5 % je podľa neho taktiež problematická a zdá sa byť kontraproduktívna. Samosprávy majú na jednej strane zvýšiť mzdy učiteľov a na druhej strane ušetriť 5 % zo mzdových nákladov. „Je to dosť ťažká úloha a bez dohody s vládou to nie je možné zabezpečiť,“ upozornil Dvonč. Jednotlivé rezorty podľa neho zodpovedne pristupujú k problémom, ktoré ZMOS načrtol, a aj samotné rokovanie s vládou by malo byť pozitívne a uľahčiť činnosť obciam a mestám. „Aj v takých veciach ako povinné zverejňovanie zmlúv, povinnosti robiť trojročné rozpočtovanie prípadne rozpočtovanie malých obcí,“ konkretizoval predseda ZMOS.

Vedenie ZMOS pôjde na rokovanie s vládou aj s ďalšími prioritami. Okrem iného budú rokovať o oslobodení miest, obcí a samospráv od dane z príjmov z predaja majetku. Chcú tiež pre mestá a obce predĺžiť povinnosť poskytnúť alebo zabezpečiť sociálnu starostlivosť občanom na viac ako doteraz platných 60 dní.

„Chceme prehodnotiť poslednú novelu zákona o miestnych daniach s dôrazom na odstránenie regulačných mechanizmov, zabezpečiť rozšírenie predmetu dane z nehnuteľností a podobne. Do konca roku 2012 chceme dofinancovať všetky záväzky žiadateľom o nenávratný finančný príspevok z eurofondov, potom chceme stanoviť spodnú hranicu v zákone o slobodnom prístupe k informáciám pre zverejňovanie zmlúv a faktúr na 1000 eur,“ doplnil Dvonč.

Okrem toho sa chcú venovať problematike verejného obstarávania a ZMOS tiež bude žiadať vykonať audit výkonu kompetencií podľa jednotlivých úrovní verejnej správy. Samosprávy chcú tiež docieliť, aby bola povinnosť predkladať daňové priznania do 31. marca nasledujúceho roka, „aby sme vedeli presne, koľko daní sa vydalo, a mali presné čísla a aby sme vedeli, na čom jednotlivé subjekty verejnej správy sú,“ zdôvodnil Dvonč. Poslednou oblasťou, ktorej sa chcú venovať, je zákon o odpadoch v zmysle európskej smernice.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM