Monika Vengrínová Rôzne

Noc kostolov: Prežite piatkovú noc duchovne a v spoločenstve

Po Noci múzeí a galérii prichádza Noc kostolov. Na Slovensku sa koná po štvrtýkrát, pričom minulý rok sa do tejto akcie zapojilo 53 kostolov. I tento rok je to príležitosť spoznať krásy kresťanských umeleckých diel a duchovne sa obohatiť. Prežite noc v batizovskom evanjelickom kostole.

Ilustračný obrázok k článku Noc kostolov: Prežite piatkovú noc duchovne a v spoločenstve
Zdroj: Dnes24.sk

Noc kostolov sa na Slovensku koná pravidelne od roku 2011. Medzi chrámami a modlitebňami, ktoré sa do tejto akcie zapájajú, sú okrem katolíckych i evanjelické, pravoslávne, cirkvi adventistov siedmeho dňa, reformované, babtistické, či cirkvi bratské. Tohtoročné podujatie sa bude konať v piatok 23.mája a zapojí sa doň 39 kostolov z celého Slovenska. V rámci popradského okresu to bude Evanjelický kostol v Batizovciach, ktorý preberá štafetu po kostole v Gerlachove, kde sa akcia konala dva predchádzajúce ro­ky.

Kostoly sa otvoria o osemnástej hodine a pozvaní sú všetci ľudia dobrej vôle, aby duchovne a v spoločenstve prežili nočný čas. „Aj tento rok je to príležitosť pozvať ľudí k spoločnému stretnutiu a k objavovaniu krásy kresťanských výtvarných a architektonických pokladov. Počas noci je možnosť podeliť sa so svojou vierou a osobným obdarovaním,“ uviedol Ján Matis, farár Evanjelickej cirkvi, a.v. v Batizovciach.

Program v tomto kostole začína zvonením zvonov tolerančného kostola z roku 1791, a to o 17:55. Presne o osemnástej, až do 19:30 pokračuje prechádzkou kostolom s historickým prehľadom spojeným s čítaním Písma, piesňami a modlitbami. Od 20:00 do 21:00 čaká návštevníkov prednáška s prezentáciou na tému Putovanie kresťanskými kostolmi v Izraeli a od 22:00 do 23:00 je pripravená videoprojekcia k 400.výročiu vydania Kralickej Biblie. Nakoniec, v čase od 23:30 do 24:00 je možný nočný výhľad z veže kostola na obec a dohľadné okolie. „Cirkevný zbor srdečne pozýva na toto podujatie s túžbou, aby každý účastník mohol odísť s dobrou skúsenosťou spojenou s kresťanstvom,“ dodal tunajší farár.ň

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM